Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığının isminin Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliğine dönüştürülmesi Müsteşarlık sisteminin geri getirilmesinin tekrar gündeme gelmesine yol açtı.

3046 sayılı Kanunla getirilen Bakan Yardımcılığı Bakanlıklarla Meclis arasındaki siyasi işleri yürütmek üzere kurulmuştu. İlk atanan bakan yardımcılarına bakıldığında çoğunun eski milletvekili olduğu görülecektir. Bunun için de ilk atanan bakan yardımcıları siyasi işlerle ilgilenmiş, milletvekillerinin taleplerini karşılamak için gayret etmişlerdi.

Milli Güvenlik Kurulu yeni Genel Sekreteri belli oldu Milli Güvenlik Kurulu yeni Genel Sekreteri belli oldu

Bunlar aynı zamanda müsteşarların işlerine karışmamış, idari işler tamamen müsteşarlar vasıtasıyla yürütülmüştü.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte Müsteşarlık sistemi kaldırılmış yerine bakan yardımcılığı ikame edilmişti. Yeni Sistemde Bakanlar Müsteşarların yerine ikame edilmiş, bakan yardımcıları da müsteşar yardımcılarının yerine kaim olmuştu.

Ancak gelinen noktada getirilmeye çalışılan sistemin işlemediği ve birçok soruna yol açtığı ortaya çıkmıştır. İlk Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın koordinasyonunda yeni sistem masaya yatırılmıştı. Bu konuda hazırlanan rapor kamuoyuna sunulmasa da sistemde birçok aksaklığın ortaya çıktı tespitleri yapılmıştı.

Göreve gelen bakanların bakanlıkların işlerine yeterince hakim olamamaları ve göreve getirilen bakan yardımcılarının da yeterli devlet tecrübesinin olmaması, temsil ve tanıtım ağırlık bir görev anlayışı bakanlıkların birçoğunda sevk ve idare probleminin ortaya çıkmasına sebep olmuştur.

Bakandan sonra hangi bakan yardımcısının sevk ve idareden sorumlu olduğu dahi büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmıştır. Daha açık ifade etmek gerekirse bakanlıklarda ciddi bir koordinasyon problemi yaşanmaya başlamıştır.

Gelinen noktada ise Osmanlıdan beri uygulanan Müsteşarlıkların tekrar geri getirilmesinin an meselesi olduğunu söyleyebiliriz.