Sosyal Güvenlik

Ne zaman emekli olabilirim?

Milyonlarca kişi, yoğun çalışma temposunun ardından ne zaman emekli olacağını merak ediyor. Emeklilikle ilgili sorularına yanıt arayan vatandaşlar Posta Yazarı Ekrem Sarısu'ya sorularını iletiyor... Sarısu, bir vatandaştan gelen soruyu şöyle yanıtladı...

Abone Ol

Milyonlarca çalışan ne zaman emekli olacağını merak ediyor. Vatandaşlar, emeklilikle ilgili araştırmalar yapmaya, ne zaman emekli olacaklarına ilişkin sorularına yanıt aramaya devam ediyor.  Posta Yazarı Ekrem Sarısu, vatandaşlardan gelen sosyal güvenlikle ilgili soruları günlük olarak köşe yazısında yanıtlıyor.

Sarısu, bugünkü köşe yazısında bir vatandaştan gelen "Ne zaman emekli olabileceğim" sorusunu yanıtladı. 22 Mart 1975 doğumlu olup sigorta başlangıç tarihi 16 Eylül 1993 olan 2011-2022 arası Bağkur statüsünde prim ödeyen vatandaş, 5 Kasım 2022’den itibarıyla tekrar SSK’ya geçerek toplamda 7959 gün prim ödemesi bulunuyor. Ne zaman emekli olacağına ilişkin sorusu üzerine şöyle yanıt geldi:

"5 Kasım 2022’de başlayan sigortalı çalışmanızla aralıksız prim ödemişseniz, prim ödemenizi aynı şekilde 5 Mayıs 2026’ya kadar devam ettirerek, Bağkur’dan sonra SSK’ya ödediğiniz primi 1260 güne tamamlamanız halinde, SSK’da emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabi olursunuz. EYT kapsamında olduğunuzdan emekli olurken yaş aranmayacak olup, Bağkur’dan sonra SSK’ya ödediğiniz primi 1260 güne tamamlayacağınız 5 Mayıs 2026’da emekli olabilirsiniz."

Diğer bir soru ve yanıtı ise;

Soru: SSK giriş yılım 1986 olup 5300 gün primim var. Neden emekli olamıyorum? 

Cevap: Doğum ve askerlik tarihiniz ile askerlik sürenizi bildirmemiş, sigorta başlangıcınızı da tarih (gün, ay, yıl) olarak bildireceğiniz yerde sadece yıl olarak bildirmişsiniz. Sorunuzun cevabı bu bilgilere göre değişir. Şayet 18 yaşınızı doldurduktan sonra ilk defa 23 Kasım 1985’ten önce sigortalı olmuşsanız ve girişinizde adınıza kişilileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına) prim ödenmişse, EYT kapsamında olduğunuzdan emekli olurken yaş aranmayacağından, 5300 gün primle emekli olmanız gerekir. Ancak 23 Kasım 1986’dan sonra sigortalı olmuşsanız, emekli olmak için 75 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5375 güne tamamlamanız gerekir. Belirttiğimiz bilgilerinizi göndermeniz halinde, sorunuza daha net cevap verebiliriz.