Sosyal Güvenlik

Ölüm aylığı bağlanma şartları nelerdir?

5510 sayılı kanuna göre hak sahibi çocuklara ölüm aylığı bağlanma şartları nelerdir? Kimler ölüm aylığı alabilir?

Abone Ol

Ölüm aylığı, vefat eden bir sigortalının geride bıraktığı eşine, çocuklarına ve belirli şartları taşıyan anne ve babasına bağlanan bir sosyal güvenlik ödemesidir. Bu aylığın bağlanması için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.

Genel Bağlanma Şartları

Çocuklar için ortak koşul, 5510 sayılı kanun veya yabanc bir ülke mevzuatı kapsamında uzun vadeli sigorta kollarına tabii çalışmama veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olmasıdır. Hak sahibi çocuklardan 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğretim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir. Belirtilen yaş koşullarını doldurana kadar aylık bağlanmasına engel oluşmamaktadır.

  • Sigortalılık Süresi: Vefat eden kişinin ölüm tarihi itibarıyla en az 5 yıl prim ödemiş olması gerekmektedir.
  • Hak Sahibi Olma: Aylık talebinde bulunan kişinin vefat eden sigortalı ile kanuni bir bağının (eş, çocuk, anne-baba) bulunması gerekmektedir.

Hak Sahiplerine Göre Şartlar

  • Eş: Vefat tarihinde sigortalı ile yasal evlilik bağı bulunması gerekmektedir.
  • Çocuklar: Vefat tarihinde 18 yaşından küçük olması veya 18 yaşından büyük olup da okuyor olması gerekmektedir.
  • Anne ve Baba: Vefat eden sigortalının bakmakla yükümlü olduğu ve kendi kendine bakamayacak durumda olması gerekmektedir.

Özel Durumlar

  • Sigortalının Çalışması: Eşin çalışıyor olması veya kendi sigortalılığı olması durumunda da ölüm aylığı bağlanır.
  • Yetim Aylığı: 4/a veya 4/b sigortalılarının çocuklarına, vefat eden kişinin hizmet süresine göre farklı şartlarda yetim aylığı bağlanabilir.