EMEK HABER-ÖZEL/Taşımacılık iş kolunda sendikalaşma oranı diğer iş kollarında olduğu gibi oldukça düşük seviyede seyrediyor. Söz konusu iş kolunda çalışan 1 milyon işçiden yalnızca 105 bini sendika üyesi... Oransal olarak bakıldığında taşımacılık iş koluna sendikalaşma oranı %10,47 seviyesinde bulunuyor.

Taşımacılık iş kolunda örgütlenme mücadelesi veren Öz Taşıma-İş Sendikası’nın Genel Başkanı Mehmet Ali Kayabaşı, örgütlenme konusunda iş kolunda yaşanan sorunlarla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. İş kolunda sendikalaşma oranının düşük olmasının en temel sebebinin, çalışanların büyük bir kısmının aynı zamanda işverenler olduğunu belirten Kayabaşı, çoğunluğunun tır şoförü ve taksici gibi kendi araçlarına sahip çalışanlardan oluştuğunu bildirdi. Kayabaşı, “Bir diğer sebep de çalışma hayatında yaşanan iş giriş çıkışların sıkça yaşanması. Bu durumda çalışan sayının tespitinde rasyonel bir oran çıkarmamız mümkün olmuyor” dedi.

İŞVEREN TARAFINDAN ENGELLE KARŞILAŞTIK

Şu anda Öz Taşıma-İş Sendikasının 16 bin civarında üyesi bulunduğunu kaydeden Kayabaşı, “Bu çalışanlardan yalnızca 11 bin kişi Toplu İş Sözleşmesi kapsamında… Bazı bölgelerde yetkiyi kazanmamıza rağmen işveren tarafından engellerle karşılaşınca toplu iş sözleşmesi sürecimiz akamete uğruyor. Örneğin Sivas’ta faaliyet gösteren demiryolu vagon üreticisi Gökyapı’da çalışan 600 işçiden 400’ü sendikamıza üye… Firmada yetkiyi kazanmamıza rağmen işveren itiraz edip yetkiye dava açtı. Bu kapsamda TİS durdu. Şimdi dava sonucunu bekliyoruz” diye konuştu. 

EN ÇOK SORUNU MOTO KURYELER YAŞIYOR

İş kolunda en çok sorun yaşayan kesimin moto kuryeler olduğunun altını çizen Kayabaşı, çok uluslu şirketler tarafından moto kurye olarak çalıştırılan işçilerin sigortalarını kendilerinin yatırdığını, ayrıca bu şirketlerin işçileri iş sağlığı ve güvenliği kapsamında çalıştırmadıklarını kaydederek moto kuryelerin yaşadığı iş kazalarında hiçbir sorumluluğu da almadıklarını belirtti.

Drenaj çalışmasında oluşan göçükte 1 işçi hayatını kaybetti Drenaj çalışmasında oluşan göçükte 1 işçi hayatını kaybetti

Başkan Kayabaşı, şu anda Sürat Kargo’da ve Kayseri, Gaziantep, Afyon, Tekirdağ ve Konya Büyükşehir Belediyelerinde örgütlü olduklarını belirterek, örgütlenme çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini kaydetti.