Sosyal Güvenlik

Özel hastanelerde ilave ücret kimlerden alınmaz?

Özel sağlık hizmeti sunucuları tarafından ilave ücret alınmayacak kişiler kimlerdir? İlave ücret alınmaması gereken kişilerden ücret alındığı takdirde ne yapılır? İşte detaylar...

Abone Ol

Otelcilik hizmetleri ve istisnai sağlık hizmetleri hariç olmak üzere aşağıda belirtilen kişilerden ilave ücret alınmaz:

1005 sayılı kanun hükümlerine göre şeref aylığı alan kişiler ile bakmakla yükümlü olduğu kişilerden,  2330 sayılı kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler ile bakmakla yükümlü olduğu kişilerden, harp malullüğü aylığı alanlar ile 3713 sayılı kanunun kapsamında aylık alanlar ile bakmakla yükümlü olduğu kişilerden, tedavileri sonuçlanınca veya maluliyetleri kesinleşinceye kadar 3713 sayılı kanunun 21 maddesinde sayılan olaylara maruz kalınarak yaralananlar, 5510 sayılı kanunun 60 maddesinin 12 fıkrasında belirtilen kişilerden, 5510 sayılı kanunun 60 maddesinin 13 ve 14 fıkraları kapsamında genel sağlık sigortası sayılan kişiler ile bakmakla yükümlü olduğu kişilerden hiçbir ilave ücret alınmaz.

İLAVE ÜCRET İADESİ NASIL YAPILIR?

Kurum mevzuatına aykırı olarak alınan ilave ücretin iadesi, sağlık hizmet sunucusu tarafından yapılır. İlave ücret alınmaması gereken kişilerden ilave ücret alınması halinde ise sağlık hizmet sunucusu aldığı ilave ücreti hastaya iade etmek zorundadır. İadenin gerçekleşmemesi halinde alınan ilave ücret, SGK tarafından sağlık hizmet sunucusunun alacağından mahsup edilerek ilgiliye ödenmektedir.