Paramedikler, arama motorlarına sık sık konu olan meslek grupları arasında yer almaktalardır. Paramediklerin görev tanımları ve diğer özellikleri birçok kişi tarafından merak edilmektedir.

‘Garanti’ bir meslek sahibi olabilmek adına sağlık sektörüne yönelen ve bu kapsamda da paramedik olarak çalışmak isteyen birçok kişi, nasıl paramedik olabileceklerini merak eder. Yanı sıra hayat şartlarının ekonomik açıdan giderek zorlaştığı şu günlerde paramediklerin güncel kazançları da sık sık araştırılmaktadır. Bu kapsamda bizler de bu içeriğimizde paramediklere dair tüm merak edilenler yer vermeye çalıştık. İşte ayrıntılar…

Paramedik Maaşı 2

‘PARAMEDİK’ KİME NEDİR?

Paramedik, acil tıp hizmetlerinde yaşam zincirinin en önemli parçalarından birini oluşturan sağlık çalışanlarıdır. Bu kişiler kritik durumda olan hastalara veyahut da yararlara ilk müdahaleyi yapmak ile yükümlülerdir.

PARAMEDİK GÖREV TANIMI

Paramediklerin yani ilk ve acil yardım çalışanların görev tanımları, bir hayli merak edilmektedir. Bir kaza anında alana ambulans vasıtası ile ilk ulaşanlar paramediklerdir. Dolayısı ile paramediklerin kişinin yaşamı ile ilgili çok önemli sorumlulukları bulunmaktadır.

Paramedikler kaza, yaralanma veyahut da hayati tehlike içeren hastalık durumlarında hızlı müdahaleden sorumlulardır. Kırık gibi durumların fark edilmesi halinde hastanın stabilizasyonunu sağlayan bu sağlık çalışanları, hastaları sağlık kuruluşlarına naklederler.

Olay yerinde hastaya ilk müdahaleyi yaptıktan sonra sağlık kurumuna naklini gerçekleştiren paramedikler ilgili noktada hastane personeline hastanın durumu ve tedavisi ile ilgili bilgi vermek zorundalardır. Yanı sıra bu sağlık çalışanlarının travma durumlarında EKG okuma ve kanamayı durdurma gibi görevleri de bulunmaktadır.

DEVLET HASTANELERİNDE PARAMEDİK MAAŞLARI NE KADAR? 2024

Devlet hastanelerinde çalışma hakları olan paramediklerin maaşları bir hayli merak edilmektedir. Özellikle henüz kariyerlerini şekillendirme aşamasında olan birçok genç, paramediklerin devlet hastanelerinde ne kadar kazandıklarını sık sık araştırmaktadır.

Güncel verilere göre Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren devlet hastanelerinde göreve henüz başlamış olan 10/ 1 kademeli bir paramedik, 38 bin 400 TL tutarında maaş almaktadır.

ÖZEL HASTANELERDE PARAMEDİK MAAŞLARI NE KADAR? 2024

Özel hastanelerde paramedik maaşlarını etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Kişinin eğitim seviyesi, deneyimi ve diğer özelliklerinin yanı sıra hastanenin niteliği, hizmet verdiği bölge ve hasta hacmi de çalışanların maaşlarını dorudan etkilemektedir.

2024 yılında özel hastanelerde çalışan paramedikler için net bir kazançtan bahsetmek mümkün değildir. Ancak göreve henüz başlamış olan bir sağlık çalışanının bu yıl itibari ile özel hastanelerde ortalama olarak 19 bin TL kazandığı söylenebilir.

Fernas Madencilik işçileri bu kez da sahnede seslerini duyurdu Fernas Madencilik işçileri bu kez da sahnede seslerini duyurdu

ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE PARAMEDİK MAAŞLARI NE KADAR? 2024

Devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde olduğu gibi üniversite hastanelerinde de görev yapabilen paramedikler, yine değişken maaşlar karşılığında çalışmaktalardır. Kişinin deneyimi ve diğer özellikleri kazancını doğrudan etkilemektedir.

2024 yılında üniversite hastanelerinde 8/1 kademeli paramedik olarak görev yapan bir sağlık çalışanı, 38 bin 400 TL tutarında maaş almaktadır.

PARAMEDİK OLMA ŞARTLARI NELERDİR?

Paramedik olarak bir hastanede çalışmak isteyen kişilerin sağlamaları gereken şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Üniversitelerin İlk ve Acil Yardım Bölümü’nden mezun olmak (ön lisans)
  • Kriz yönetiminde başarılı olmak,
  • Soğukkanlı olmak,
  • Çözüm odaklı davranabilmek,
  • İş disiplinin gerektirdiği şekilde dikkatli çalışmak,
  • Sorumluluk sahibi olmak.

PARAMEDİK OLMAK İÇİN HANGİ EĞİTİMLERİ ALMAK GEREKİR?

Paramedik olmak isteyen kişilerin üniversitelerin ön lisans programlarında yer alan İlk ve Acil Yardım Bölümü’nü bitirmeleri gerekmektedir. Yanı sıra sağlık meslek liselerinin Acil Tıp Teknisyenliği Bölümü’nden mezun olan kişiler de hastanelerde paramedik olarak görev yapabilir.

Üniversite mezunu olan paramediklerin staj programlarını tamamlamaları gerekir. Bu kişinin hem deneyim kazanmasına hem de iş yaşamına hazırlanmasına yardımcı olur.