Sosyal Güvenlik

Rectoderm SGK Karşılıyor Mu, Ödüyor Mu?

Bu içeriğimize genel olarak anal fissür tedavisinde kullanılan ‘Rectoderm’ isimli ilaca dair bilgilendirmelerde bulunduk. İşte ayrıntılar…

Abone Ol

‘Makat çatlağı’ olarak bilinen anal fissür, birçok kişinin başına gelen bir durumdur. Başta kabızlık olmak üzere pek çok faktör makat bölgesinde çatlakların oluşmasına yol açabilir. Buna bağlı olarak kabızlık vb. sorunların engellenmesi, anal fissür gelişme ihtimalini de en aza indirgeyecektir.

Akut ve kronik olmak üzere iki farklı başlık altında incelenen makat çatlağı durumunun tedavisinde sıklık ile ‘Rectoderm’ isimli ilaç kullanılmaktadır. Peki, Rectoderm tam olarak nedir, ne işe yarar? Rectoderm masrafları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanıyor mu? İşte konuya dair ayrıntılar…

RECTODERM NE İŞE YARAR?

Rectoderm’in etkin maddesinin gliseril trinitrat, yardımcı maddelerinin ise; propilen glikol, sıvı parafin, katı parafin, lanolin, isohekzadekan polisrobat 80, saf su, akrillmaid/ sodyum akriloildimetiltaurat kopomiler oldukları bilinmektedir.

Makat bölgesinde ağrı, kanama ya da kaşıntı durumlarının gelişmesine sebep olabilen küçük sıyrıkların ve yırtıkların tedavilerinde kullanılan Rectoderm, ilgili bölgeye tropikal olarak uygulanır. Uygulama neticesinde bölgede baskı azalır, kan akışı artan ve buna bağlı olarak da kaşıntı, ağrı, yanma gibi belirtiler ciddi oranda hafifler.

RECTODERM KULLANMADAN ÖNCE BİLİNMESİ GEREKENLER

Rectoderm, krem formunda olan bir ilaçtır. Bu ilacın hekim tavsiyesi ile kullanılması gerekmektedir. Rectoderm’i ilgili bölgeye uygulamadan önce ilaçta bulunan gliseril trinitrar ya da diğer maddelere karşı bir alerji durumunun söz konusu olmadığından emin olmak gerekir.

Rectoderm kullanımı 18 yaşın altında olan çocuklar için uygun değildir. Kremin; düşük kan basıncı olan kişiler, kalp ve damar rahatsızlıkları olanlar, dar açılı glokom hastası olanlar, demir eksikliğine bağlı olarak anemi teşhisi konulan kişiler, hipotansiyona bağlı olarak riosiguat kullanan kişiler tarafından kesinlikle uygulanmaması gerekmektedir. Ayrıca; sildenafil citrate, vardenafil, tadalafil, gliseril trinitrat, trisiklik antidepresan, asetil sistein, alteplase, izosorbit dinitrat amil ya da bütil nitrik içerikli ilaçlar kullanan kişilerin de Rectoderm kullanmamaları gerekmektedir.

RECTODERM NASIL KULLANILIR?

Rectoderm hekimin uygun gördüğü dozda ve şekilde kullanılmalıdır. Hekimin aksini belirtmemiş olması halinde Rectoderm kullanımı 12 saatte bir olmak üzere günde 2 kere kullanılmalıdır. Rectoderm uygulaması neticesinde ağrı, kaşıntı ve yanma belirtileri ortadan kayboldu ise krem 2 haftada bir olacak şekilde uygulanmalıdır. Rectoderm tedavisi genel olarak 8 haftayı bulabilmektedir.

Rectoderm tüğünün üstünde bir doz ölçüm çizelgesi bulunmaktadır. Hekimin önermiş olduğu kullanım dozu o çizelge üzerinden takip edilmelidir. Kremi uygularken mutlaka bir sargı bezi ya da pamuk kullanılmalıdır. Bu sayede uygulama çok daha hijyenik olacak ve hali hazırda hassas olan bölge mikroplardan uzak tutulacaktır.

RECTODERM SOSYAL GÜVENLİK KURUMU TARAFINDAN KARŞILANIYOR MU?

Rectoderm ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de kremin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanıp karşılanmadığı ile ilgilidir. Anal fissür yani makat çatlağı durumundan mustarip olan kişiler, SGK’nın güncel ödeme listesini yakından takip etmektelerdir.

Rectoderm düzenli kullanılması durumunda makat çatlağı sorununu ve buna bağlı olarak gelişmiş olan yanma, kaşıntı, ağrı gibi semptomları ortadan kaldırma konusunda son derece başarılıdır. Hekim kontrolünde kullanılması gereken ilaç için mutlaka bir reçete düzenlenmelidir. Aksi takdirde krem formlu ilacın eczanelerden satın alınabilmesi mümkün değildir. Ancak reçeteye tabi olan bu krem, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun güncel ödeme listesinde bulunmamaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödeme listesinde yer almayan Rectoderm’in güncel satış fiyatı 69,44 TL’dir.