Sosyal Güvenlik

Reflor SGK Karşılıyor Mu, Ödüyor Mu?

Bu içeriğimizde; ‘Reflor’ isimli ilaca dair bilgilendirmelerde bulunduk. Reflor nedir, nasıl kullanılır? Reflor SGK tarafından karşılanıyor mu? İşte ayrıntılar…

Abone Ol

Sağlık sorunlarına yönelik teşhis ve tedavi süreçlerinin yönetilebilmesi adına ilgili alanlarda görev yapan hekimlere başvuruda bulunan birçok kişi, kendilerine reçete edilen ilaçların Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanıp karşılanmadığını merak etmektedir. Bu kapsamda son dönemlerde arama motorları üzerinden sıklık ile sorgulanan ilaçlardan birinin de Reflor olduğu bilinmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu bazı ilaçların tamamını bazı ilaçların ise bir kısmını karşılamaktadır. Bazı ilaçlar ise kamu kurumunun ödeme listesinde yer almamakta olup masrafları hasta tarafından karşılanmaktadır. Peki, Reflor bu gruplardan hangisine dahil? Reflor masrafları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanıyor mu? İşte konuya dair ayrıntılar…

REFLOR’UN KULLANIM AMACI NE?

Reflor; bakteri, mikrop ya da antibiyotik kullanımına bağlı olarak gelişen ishal sorunun tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Etkin maddesi saccharomyces boulardii olan bu ilaç, eczanelerde satılmaktadır. Boyutlarına göre farklı şişelerde satışa sunulan Reflor’ün her bir kapsülünde 250 gram mayaya eşdeğer olacak şekilde liyofilize saccaharomyces boulardii bulunmaktadır. Bu ilacın hem kapsül hem de toz formları bulunmaktadır.

Tedavilerinde Reflor kullanılan bazı rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • İshal
  • Tüple beslenen hastalarda gözlenen ishal
  • Bebek ya da çocuklarda rotavirüsüne bağlı olarak gelişen ishal
  • Antibiyotik kullanımına bağlı olarak gelişen ishal
  • HIV’e bağlı olarak gelişen ishal
  • Seyahat sebebi ile gelişen ishal
  • Akne
  • Helikobakter pilori

REFLOR İSHALİ NASIL ÖNLER?

Reflor’un etken maddesi olan saccharomyces boulardii, probiyotik işlevi gören bir tür mayadır. Bağırsaklarda bulunan kötü bakterileri ve patojenleri etkisiz hale getiren bu ilaç, ishal sorununa karşı sıklık ile kullanılmaktadır.

REFLOR NASIL KULLANILIR?

Reflor, hekimin uygun gördüğü dozda ve şekilde kullanılması gereken bir ilaçtır. İshale sebep olan duruma ve kişinin bünyesine bağlı olarak farklı dozlarda uygulanabilen Reflor için ‘şu dozda kullanılmalı’ gibi genel bir açıklama yapılması doğru değildir.

Reflor bilinçsizce kullanılması halinde faydadan çok zarar gözlenmesine yol açabilir. Bu neden ile Reflor kullanımında şu maddelere dikkat edilmesi gerekir:

  • Reflor kullanmaya başlamadan önce ilacın kutusunda bulunan prospektüsün mutlaka dikkatli bir şekilde okunması gerekir.
  • İlacın kullanım şekline ve dozuna dair bir soru işaretinin oluşması halinde ilgili hekime, aile hekimine ya da eczacılara danışılması gerekir.
  • Doz aşımının yapılmaması gerekir.
  • İlacın içeriğinde bulunan maddelere karşı bir duyarlılığın söz konusu olup olmadığının saptanması gerekir.
  • İlaç kullanımında saat takibine önem verilmelidir. İlaç bugün hangi saatte içildi ise yarın da aynı saatte içilmelidir.
  • Çok sıcak veyahut da çok sıcak yiyecekler ile birlikte kullanılmaması gerekir.
  • Reflor tedavisi boyunca alkol kullanılmaması gerekir.

REFLOR’UN DİĞER İLAÇLAR İLE BİRLİKTE KULLANIMI

Reflor kullanımında yukarıda sıralamış olduğumuz maddelerin haricinde de dikkat edilmesi gereken bazı temel noktalar bulunmaktadır. Öncelikle mantar enfeksiyonu tedavisi kapsamında ilaç kullanan kişilerin aynı anda Reflor kullanmamaları gerekir. Çünkü Reflor, mantar ilaçlarının etkilerini azaltabilecek bir özelliktedir. Bu neden ile Reflor reçete edilmiş olan kişi mantar ilacı kullanıyor ise bu bilgiyi mutlaka hekimi ile paylaşmalıdır.

Reflor ile birlikte kullanılmaması gereken bir diğer ilaç gurubu da antidepresanlardır. Bu iki ilaç grubunun aynı anda alınması, çeşitli sorunların baş göstermesine yol açabilir. Özellikle tansiyonun yükselmesine yol açabilen bu ikili kullanım, kişinin sağlığını olumsuz olarak etkileyebilir.

REFLOR SOSYAL GÜVENLİK KURUMU TARAFINDAN KARŞILANIYOR MU?

Reflor, reçetesiz olarak da satın alınabilen bir ilaçtır. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun güncel ödeme listesinde bu ilaç bulunmamaktadır. Yani kişi sigortalı olsa dahi ilacı kendi cebinden karşılamalıdır.