Drenaj çalışmasında oluşan göçükte 1 işçi hayatını kaybetti Drenaj çalışmasında oluşan göçükte 1 işçi hayatını kaybetti

Faaliyet gösterdikleri alanlar dahilinde düzenlenen ihalelere katılmak, şirketlerin gelecekleri açısından son derece önemlidir. Faaliyet alanlarını genişletmek ve dolayısı ile de kazançlarını artırmak isteyen pek çok şirket, dönem dönem düzenlenen ihalelere katılarak varlıklarını hissettirirler. Bu kapsamda ihale katılımı noktasında birçok kişinin akılına karıştıran bazı konu başlıklarının bulunduğu bilinmektedir. O başlıklardan biri de SGK borcu ile ilgilidir.

İhalelere katılım sağlamak isteyen birçok kişi, SGK borcunun ihale katılımına engel olup olmadığını merak etmektedir. Bu, soruya ‘evet’ veyahut da ‘hayır’ şeklinde kesin bir yanıt vermek pek de mümkün değildir. Çünkü yetkili kurumlar ihale katılımlarında borçlara dair bazı limitler belirlemektedir. Peki, 2024 yılı için belirlenmiş olan borç limiti ne kadardır? SGK borcu olanlar ihaleye öncesinde tüm borçlarını ödemek zorundalar mı? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

Sldkjf

İHALELERDE VERGİ BORCU

Kamu ihalelerine katılmak isteyen gerçek veyahut da tüzel kişilerin SGK borçlarına dair sık sık sorgulamalarda bulundukları bilinmektedir. SGK borcunun ihale katılımına engel olup olmadığı merak edilmektedir. Bu noktada bu konuya açıklık getirilebilmesi açısından mevzuata hakim olmak son derece önemlidir.

Mevcut mevzuatta geçen ‘Yıllık gelir, yıllık kurumlar, katma değer, özel tüketim, özel iletişim ve banka ve sigorta muameleleri vergileri, gelir ve kurumlar vergisine ilişkin tevkifatlar ve geçici vergiye ilişkin vergi asılları ile bu vergi türlerine ait ziyaı cezaları, gecikme zam ve faizleri bağlamında toplamda 5 bin TL’yi aşan tutarlardaki borçlar vergi borcu olarak kabul edilecektir’ ifadesine göre ilgili tutarın üstünde borcu olan kişiler ihaleye katılım sağlayamamaktalardır. SGK borcu da bu klasmanda değerlendirilmektedir. İhalenin borcu bulunan kişilere kalması halinde karar iptal edilir.

2024 YILI İHALELERDE VERGİ BORCU SINIRI

Yürürlükte olan düzenlemeye göre 2024 yılı için ‘İhale Tarihi İtibari ile Kesinleşmiş Sosyal Güvenlik Prim Borcu Sınırı’ başlığı altında belirlenmiş olan güncel rakamlar şu şekildedir:

  • 4A kapsamında sigortalı çalıştıran (alt işvereni olmayan tüzel kişiler için): 450.056,25 TL
  • 4A kapsamında sigortalı çalıştıran (alt işvereni olan tüzel kişiler için): 900.112,50 TL
  • 4A kapsamında sigortalı çalıştıran (alt işvereni olmayan gerçek kişi ve 4B kapsamında sigortalısı: 450.056,25 TL
  • 4A kapsamında sigortalı çalıştıran (gerçek kişi ve 4B kapsamında sigortalısı veya 4B sigortalılığı için): 60.007,50 TL

SGK İHALE BORCU YOKTUR YAZISI NEDİR?

İhaleye katılım sağlamak isteyen gerçek veyahut da tüzel kişilerin bazı evrakları tamamlamaları ve yetkili makama ibraz etmeleri gerekmektedir. Bu kapsamda taraflardan istenilen evraklardan biri de ‘borcu yoktur’ yazısıdır. Resmiyette ‘SGK borcu yoktur’ yazısı olarak geçen ancak birçok kişi tarafından ‘SGK ihale borcu yoktur’ yazısı olarak da dile getirilen bu yazı, kişinin mevcut borç durumunu göstermektedir.

İhale borcu yazısı için yönetmelik çerçevesinde belirlenmiş bazı sınırlar vardır. Yani o sınırları kontrol ederek ‘SGK borcu yoktur’ yazısı alınabilmesi için borcun tamamının ödenmesine gerek yoktur.

SGK BORCU YOKTUR YAZISI NEREDEN ALINIR?

İhaleye katılmak isteyen gerçek veya tüzel kişilerin bu isteklerini gerçekleştirebilmeleri için SGK borcu yoktur yazısını almaları gerekmektedir. Bu yazı herhangi bir Sosyal Güvenlik Merkezi’nden alınabilmektedir. Yanı sıra sigortalı çalışanın/ çalışanların olması ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nda tescilli iş yeri dosyasının bulunması halinde e- Borcu Yok uygulaması üzerinden de online olarak belgeyi oluşturmak mümkündür.