Sosyal Güvenlik

SGK e-Tebligat uygulaması nedir?

SGK e-Tebligat uygulaması nedir? Bu sisteme kimler başvurabilir? E-tebligat sistemine nereden başvurulur? İşte merak edilen soruların yanıtı haberimizde...

Abone Ol

“Sosyal Güvenlik Kurumu Elektronik Tebligat Uygulaması” Sosyal Güvenlik Kurumu merkez teşkilatı, Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlükleri tarafından ilgililere tebliğ edilmesi gereken evrakların elektronik ortamda imzalanarak muhatapların elektronik tebligat adresine iletilmesini sağlayan uygulamadır.

Sosyal güvenlik kurumu e-tebligat uygulaması 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununa ve 6183 sayılı amme alacaklarının tahsili usulü hakkında kanuna ve diğer mevzuata göre hazırlanan sosyal güvenlik kurumunca tebliğ gereken evrakın SGK tarafından oluşturulan e-tebligat sistemi vasıtasıyla ilgililere elektronik ortamda bilgi edinmesine ilişkin sistemdir.

5510 sayılı kanun kapsamında yer alan işverenler elektronik tebligat adresi almak zorunda olup bunlar dışında kalan kişiler ise isteğe bağlı olarak söz konusu adresi alabileceklerdir. Elektronik tebligat adresi alacak olan muhatapların e-devlet üzerinden başvuru yapmaları gerekmektedir. Bu kapsamda e-devlet'te sosyal güvenlik kurumu hizmetleri arasında yer alan tebligat hizmetleri içerisindeki SGK e-tebligat başvuru sekmesi kullanılarak ilgili sisteme başvuru yapılacaktır.

E-TEBLİGAT ÜCRETLİ MİDİR?

Gerek SGK elektronik tebligat uygulamasına başvurular gerekse elektronik tebligatların gönderilmesine ve gönderim sonrası e-Posta ya da SMS ile bilgilendirme yapılmasına ilişkin süreçler tamamen ücretsizdir.

BAŞVURU TÜRLERİ NELERDİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu elektronik tebligat adresi alınması amacıyla yapılacak başvurular dört farklı şekilde yapılabilecektir.

–Gerçek Kişi İsteğe Bağlı: Kurumumuzda işverenlik kaydı bulunmayan kullanıcılar/sigortalılar kişisel tebligatlarını görüntülemek üzere müracaatlarını yapabilirler.

–Gerçek Kişi İşveren: Kurumumuzda gerçek kişi işveren olarak iş yeri dosyası bulunan işverenlerin kendisi veya işveren vekilleri tarafından müracaatlar gerçekleştirilebilir.

–Tüzel Kişi: Kurumumuzda tüzel kişi olarak iş yeri dosyası bulunan işverenlerin yönetici/müdür/kanuni temsilcileri tarafından müracaatlar gerçekleştirilebilir.

–Tüzel Kişi Kamu: Kurumumuzda Kamu tüzel kişisi olarak kaydı bulunan işverenlerin yönetici/müdür/kanuni temsilcileri tarafından müracaatlar gerçekleştirilebilir. Kullanıcılar durumlarına göre birden fazla başvuru yapabileceklerdir. Tüzel kişi işverenlikte başvuru yapacak kişinin MERSİS veya SGK iş yeri tescil kaydında yönetici/müdür/kanuni temsilci olarak yer alması gerekmektedir.