Sosyal Güvenlik

SGK, finanse edeceği sağlık hizmeti bedellerini nasıl tespit eder?

Sosyal Güvenlik Kurumu, finanse edeceği sağlık hizmet bedellerini nasıl tespit eder? Kurumca ödenecek bedellerini belirlerken hangi ölçütler uygulanır? Habere ilişkin detaylar...

Abone Ol

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sunduğu sağlık hizmetlerinin bedellerini belirlerken oldukça detaylı ve kapsamlı bir süreç izler. Bu süreç, hem hastanın haklarını korurken hem de sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliğini sağlar.

Sosyal Güvenlik Kurumunca finansmanı sağlanan sağlık hizmetleri ile gündelik yol yatak ve yemek giderlerinin kurumca ödenecek gelirlerinin belirlenmesinde sağlık hizmetleri fiyatlandırma komisyonu yetkindir. Sosyal Güvenlik Kurumu başkanlığında, Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını, Sağlık Bakanlığı'nı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığını temsilen birer üye, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nı temsilen 2 üye, Üniversite Sağlık Hizmeti sunucularını temsilen, Yükseköğretim Kurulu ve Özel Sağlık Hizmeti sunucularından, TOBB'dan birer üye olmak üzere toplam 9 üyeden oluşur.

KURUL NE ZAMAN TOPLANIR?

Yılda 2 defa olağan ve gerekli durumlarda ise olağanüstü toplanır. Sağlık hizmetleri fiyatlandırma komisyonu finansmanı sağlanacak sağlık hizmetlerinin kurumca ödenecek bedellerini belirlerken bazı ölçütler kullanmaktadır. Bu ölçütler, sağlık hizmetinin sunulduğu il ve basamak, devletin doğrudan veya dolaylı olarak sağlamış olduğu sübvansiyonlar, sağlık hizmeti niteliği itibarıyla hayati öneme sahip olup olmaması, kanıta dayalı tıp uygulamaları, maliyet etkililik ve genel sağlık sigorta bütçesidir. 

Ödenecek sağlık hizmetleri her sağlık hizmet sunucusu sınıfı için tek tek veya gruplandırılarak belirlenebilir. Komisyon,  sağlık hizmetleri ile ilgili bedelleri belirlemek için fiyatlandırmaya yönelik alt komisyonlar oluşturabilir. Bu durumda alt komisyonlar tarafından hazırlanan görüşlerde değerlendirilir.