Sosyal Güvenlik

SGK Ödeme Emrine İtiraz Nasıl Yapılır?

Bu içeriğimizde, SGK ödeme emri itirazı ile ilgili tüm merak edilenlere yer verdik. Ödeme emrine nasıl itiraz edilir? İşte detaylar…

Abone Ol

Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatı birçok kişi için oldukça karışıktır. Gerek getirdiği yükümlülükler gerek ise de birtakım uyuşmazlıkları sebebi ile oldukça zorlu süreçleri barındıran mevzuat, sıklık ile arama motorlarına konu olur.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince hem adli yargıda hem de idari yargıda birtakım davalar açılabilmektedir. Hizmet tespiti davalarında yani iş hukukundan kaynaklanan uyuşmazlık davalarında görev alacak olan mahkemenin iş mahkemesi olduğu bilinir. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tebliğ edilen idari para cezaları ve buna bağlı olarak gönderilen ödeme emirlerinde görev alacak olan mahkemelerde değişiklik gözlenebilir. Ayrıca burada dava içeriğinde birtakım farklılıklar da söz konusu olabilir. Peki, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tebliğ edilen ödeme emrine nasıl itiraz edilir? İşte konuya dair tüm ayrıntılar…

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ÖDEME EMRİNE NASIL İTİRAZ EDİLİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun çeşitli sebeplerden ötürü kesmiş olduğu idari para cezalarına bağlı olarak tebliğ edilen ödeme emri, birçok kişinin arama motorlarında sorguladığı konu başlıkları arasında yer almaktadır.

SGK tarafından gönderilen ödeme emrinin ardından kişinin mutlaka ödeme yapması gerekir. Bu, borcun sona ermesi açısından önemlidir. Sonrasında gönderilen ödeme emrinin hukuka aykırı olduğu düşünülüyor ise Sosyal Güvenlik Kurumu’na karşı dava açılmalıdır.

İDARİ PARA CEZALARINA KARŞI HANGİ DAVALAR AÇILABİLİR?

İş hukukundan kaynaklanan davalarda 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 4’üncü maddesi gereğince dava açılmadan önce Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru reddedilir ise ancak Sosyal Güvenlik Kurumu’na karşı dava açılabilmektedir. Yani idari para cezalarına karşı dava açılabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapılması ve başvuruya karşılık ret cevabının gelmesi gerekir.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen idari para cezaları 5510 sayılı Kanun’un 102’nci maddesi doğrultusunda düzenlenmiştir. Tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilgili birimine başvuru yapılarak para cezasına itiraz edilebilir. İtiraz ile birlikte işlem durdurulur. Eğer ki itiraz reddedilir ise bu kez de 30 gün içerisinde idari mahkemelerinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na karşı dava açılabilir. Ancak davalar, idari para cezasının takip ve tahsilini durdurmamaktadır.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU TARAFINDAN TEBLİĞ EDİLEN ÖDEME EMRİNE KARŞI AÇILACAK DAVALAR

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun tebliğ etmiş olduğu ödeme emrine karşı açılmak istenilen davalarda zorunlu bir başvuru durumu söz konusu değildir. Yani idari para cezalarında olduğu gibi dava açmadan önce Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapılmasına ve oradan ret cevabının gelmesinin beklenmesine gerek yoktur.

6183 sayılı Kanun’un ilgili maddesi doğrultusunda takip edilecek olan alacaklara dair tahakkuk eden bir alacak için kişiye ödeme emrinin tebliğ edilmesi zorunludur. Tebliğin ardından ise itiraz için 15 gün içerisinde dava açılması gerekmektedir. Burada sorumluluk, idari mahkemelerdedir. Eğer 5510 sayılı Kanun’un 88’inci maddesi doğrultusunda kurumunda prim ve diğer alacaklarının tahsilinden kaynaklanan bir uyuşmazlığın çözülmesi için dava açılmak isteniyorsa bu kez başvuru yapılması gereken yer iş mahkemeleridir.

Ödeme emrine itiraz noktasında açılacak olan davalarda yalnızca 3 itiraz başlığı bulunmaktadır. Kişi; böyle bir borcunun bulunmadığını, borcunu kısmen ödediğini veyahut da borç durumunun zaman aşımına uğradığını belirtebilir.

ÖDEME EMRİ İTRAZI İLE İLGİLİ GENEL DEĞERLENDİRME

Yukarıda anlatmış olduklarımızı toparlayacak olursak; Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tebliğ edilmiş olan idari para cezası ve ödeme emirlerine karşı dava açmadan önce uyuşmazlığın temel nedeni tespit edilmeli ve sonrasında da harekete geçilmelidir.