Türkiye’de gelir eşitsizliğinde uçurum derinleşiyor Türkiye’de gelir eşitsizliğinde uçurum derinleşiyor

Temmuz ayına az bir zaman kala ÖTV zamı gündeme geldi. Sigaranın ÖTV'si ocak ve temmuz ayları olmak üzere 6 aylık üretici enflasyonu (ÜFE) kadar artıyor. Bu anlamda sigara fiyatlarının en az 10 lira daha artması bekleniyor. Peki, ÖTV zammıyla birlikte en düşük sigara fiyatı ne kadar olacak?

'3 TL ZAM GELMİŞTİ'

Sigara grubuna art arda zamlar gelmeye devam ediyor. Dün gelen zamla birlikte yeni bir zam gelip gelmeyeceği de merak konusu oldu. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, bir sigara grubuna daha 3 TL zam geldiğini duyurmuştu. Peki, sigaraya yeni bir zam gelecek mi? En düşük sigara fiyatları ne kadar olacak? Detaylar haberimizde...

Sigara ve alkollü ürünlerde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kanun gereği ocak ve temmuz aylarında 6 aylık üretici fiyat endeksi (ÜFE) kadar artış yaşanıyor.  Habertürk'ün haberine göre, yılın ilk yarısında sigara ve alkol fiyatlarına gelecek zam oranının yüzde 20'nin altında olmayacağı da neredeyse kesinleşti. Bu artış ile sigara paket başına 34,2 lira asgari maktu vergi tutarı olacak. Ayrıca, 4,8 lira da ikinci vergi olarak maktu vergi tutarı da bulunuyor. Bu tutar da yüzde 20 artışla 5,8 lira olacak.

EN DÜŞÜK SİGARA FİYATI NE OLACAK?

Bu doğrultuda ÖTV açısından sigaranın perakende satışı 60 liranın altında olamayacağı öngörülüyor. Güncel olarak en düşük sigara fiyatı da 56 lira olarak satılıyor.  Yapılan hesaplama doğrultusunda 10 liralık vergi artışı direkt yansıtılırsa en ucuz sigara da 66 lira olacak. Yüzde 20’lik bir artışta ise en ucuz sigara fiyatı 60 TL olurken 10’luk bir düşüş bu fiyatı 55 TL seviyesinde seyredebilir.