Sosyal Güvenlik

Sigorta primi nedir?2024 Asgari ücret SGK primi ne kadar?

Sigorta primi nedir? 2024 Asgari ücret SGK primi ne kadar? İşveren Sigorta primi nedir? Sigorta primi nasıl hesaplanır? İşte merak edilen soruların yanıtları...

Abone Ol

Sigorta primi, işverenlerin çalışanlar adına devlete ödediği ücret olarak tanımlanır. Bu ödeme, çalışanların sağlık hizmetlerinden yararlanması ve emeklilik hakkı kazanması için yapılır. Prim kavramı, işverenin SGK'ya ödemesi gereken bedeli ifade ederken, sigortalının da bireysel veya grup sigorta poliçelerinden yararlanabilmesi için ödemesi gereken ücreti ifade eder. 

İşveren Sigorta primi nedir?

İşverenlerin çalışanların sağlık hizmetlerinden ve emeklilik haklarından yararlanabilmeleri için devlete düzenli olarak ödemekle yükümlü oldukları sigorta primi, eksiksiz bir şekilde ödenmesi gereken bir teminattır. Ayrıca, işverenlerin yanı sıra bireyler de isteğe bağlı olarak bu primleri ödeyebilirler.

Sigorta primi hesaplama! 2024 Asgari ücret SGK primi ne kadar?

Sigorta primi hesaplanırken işverenlerin dikkate aldığı pek çok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler arasında en önemlisi brüt maaşlardır. Sigorta primi, brüt ücret üzerinden işveren, çalışan ve işsizlik oranı gibi unsurlar göz önünde bulundurularak hesaplanır. Ayrıca işverenin ve iş yerinin koşullarına göre değişen prim oranları, devlet tarafından her yıl güncellenen taban ve tavan prim oranları arasında belirlenir. Ayrıca günlük brüt maaş tutarına göre belirlenen prim oranları, sigorta türüne göre değişiklik gösterir.  

Asgari ücret SGK primi, brüt maaş üzerinden hesaplanmaktadır. Bu tutarın yüzde 15,5'lik oranı SGK primi olarak değerlendirilir. Bu tutar, işverenlerin ödediği tutardır. 2024 asgari ücret SGK primi 5 bin 900,74 TL'dir. SGK primi, SGK işveren payı ve işçi payı olarak ikiye ayrılır. Ocak 2024'ten itibaren SGK işveren payı 3.100,39 TL, SGK işçi payı ise 2.800,35 TL'dir.  

Özel sigorta primi nedir?

Sigorta primi, sigortalıların kendilerini kaza, hastalık, arıza gibi beklenmedik durumlara karşı korumak ve sigorta şirketinin sunduğu hizmetlerden yararlanmak için ödedikleri bedeldir. Sigorta şirketine satın aldığın risk karşılığında poliçede belirtilen teminatlara göre düzenli olarak ücret ödemen gerekir. Daha fazla bilgi için sigorta poliçesi nedir yazımıza göz atabilirsin.

Sigorta Primini Etkileyen Unsurlar Nelerdir?

Sigorta fiyatlarının belirlenmesinde, sigorta çeşidi, güvence altına alınan risklerin boyutları ve poliçenin kapsamı etkilidir. Ayrıca, alınan riskin boyutları da prim tutarını doğrudan etkiler. Zorunlu sigorta çeşitlerine ek teminatların dahil edilebildiği poliçelerde yer alan ayrıntılar fiyata yansıtılır ve sigorta branşlarına bağlı olarak maddi ve bedeni hasarlara yönelik sunulan hizmetler de olumsuz durumların neticeleri gözetilerek fiyatlandırılır. Kapsamlı teminatlar sunan sigorta branşları için ödenen sigorta primlerini etkileyen birçok farklı unsur bulunmaktadır. Bunlar arasında ihtiyaç duyulan sigorta çeşidi, temin edilen risk durumları, poliçe kapsamı, kişiye özel ek teminatların varlığı, sigorta yaptırmak isteyen kişiye dair temel bilgiler ve sigorta yaptırılmak istenen kurum veya ürüne bağlı değişkenler bulunmaktadır.