EMEK HABER ÖZEL / Kamu kurumlarının açık ihale usulü ile istediği firmaya iş verememesi pazarlık usulünü ön plana çıkarıyor. Pazarlık usulünde ise istenilen firmaya ihalenin verilmesi oldukça kolaylaşıyor. Kamuoyunda çok eleştirilmesine rağmen kamu kurumları bir türlü pazarlık usulünden vazgeçemiyor. 

Bir de doğrudan temin usulü ile alım var ki ne ilan var ne de teminat alımı. Gerçi pazarlık usulünde de ilan zorunlu değil. Birkaç firma çağrılarak ihale süreci başlatılıyor. Zaten ihalenin verileceği firma belli olduğu için çok fazla sorun çıkmıyor. İstenen firmadan alım yapılabiliyor. Bu yetmezmiş gibi bir de mevzuatta belirtilen limit aşımı da yapılıyor.

Vizontele filminde yer alan replikteki “kaputu açtın niye aküyü aldın” hemen akla geliyor.

Sayıştay Başkanlığı internet sitesinde yayımladığı denetim raporlarında kamu kurumlarının yaptığı birçok usulsüzlüğe yer veriliyor. Çoğu zaman raporlar yüzeysel olsa da birçok bulgu ilgili kurumları tedirgin ediyor.

Pazarlık usulünü seven kurumlara Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de eklendi!

Sayıştay raporuna göre pazarlık usulünü çok seven kurumlara Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de katıldı. Bu Kurum açık ihale yerine pazarlık usulüne ağırlık vermiş. 

Sayıştay tarafından yapılan incelemede, 4734 sayılı Kanun’un 21/f veya 22/d maddeleri kapsamında yapılan alımların toplamı için 2023 yılı bütçesine aktarma suretiyle konulan ödenekler de dahil olmak üzere; 25.139.650,00 TL tutarında mal alımı için ödenek konulduğu, anılan kapsamda 4.776.788,50 TL mal alımı yapılarak limitin 2.262.823,50 TL aşıldığı; hizmet alımı için aktarmalar da dahil olmak üzere 102.160.350,00 TL ödenek konulduğu, anılan kapsamda 16.381.502,20 TL hizmet alımı yapılarak limitin 6.165.467,20 TL aşıldığı tespit edildi. Kamu İdaresince bulgu konusu hususa iştirak edilmiş olup gerekli çalışmaların yapılacağı ifade edildi.

Genel Müdürlük 2022 yılında da bu usule uymamış

Bahsi geçen husus, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü 2022 yılı Sayıştay Denetim Raporunda da yer alıyor. Demek ki bu Genel Müdürlük Sayıştay’ı çok fazla dikkate almıyor. Şayet almış olsaydı 2023 yılında da tespit edilen eleştiriler olmazdı.
Kamu İhale Kurulu'ndan herhangi bir uygun görüş alınmadan bütçeye konulan ödeneğin toplam olarak 8.428.290,70 TL aşılarak harcama yapılmasının mevzuat hükmüne aykırı olduğu belirtildi.

Rapordaki en ilginç tespit ise 2023 yılında pazarlık ve doğrudan temin usulü ile 16.381.502,20 TL tutarında hizmet alımı yapıldığıdır. Raporda her iki yöntemle alınan tutarlar ayrı ayrı belirtilmiyor.

Çankaya belediyesi kamu konutlarını kafasına göre dağıtmış Çankaya belediyesi kamu konutlarını kafasına göre dağıtmış

Demek ki istenilen kişi veya firmadan hizmet alabilmek için Sayıştay da kim oluyor ki denilmiş.