Emekli maaşlarının fark ödemesinin yatırılacağı tarih açıklandı Emekli maaşlarının fark ödemesinin yatırılacağı tarih açıklandı

Geçtiğimiz günlerde emeklilik sisteminde değişiklik yapılıp yapılmayacağına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, 'Emeklilk yaşı 70'e çıkabilir' demişti. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, Güler'in emeklilik yaşıyla ilgili sözlerini değerlendirdi. Emeklilik yaşıyla ilgili herhangi bir değişikliğin olmayacağını öngören Erdursun, Türkiye'deki emeklilik sistemini değerlendirdi.

SORUN EMEKLİNİN ÇOK OLMASI DEĞİL, KAYIT DIŞILIK

Bahsedilenin aksine emeklilikle ilgili temel sorunun emekli sayısının çok olması değil, kayıt dışı istihdamın fazlalığı olduğunu ileri süren Erdursun, "Bakış açımız nüfusumuzla orantılı olması lazım. Türkiye'deki sorun emeklinin çok olması değil kayıt dışılıktır.  Örnek verecek olursak sığınmacıların kayıt dışılığı, emekli olduktan sonra çalışanların kayıt dışılığı gibi.. Şu anda Türkiye çalışanları kayıt için alırsa Türkiye'de çalışan sayısı bir anda 40 milyona çıkar. 40 milyon çıktığı zamanda emeklisine daha iyi aylık verebilir. Yaşla ilgili herhangi bir düzenleme bence olmayacak" dedi.

EMEKLİ SAYIMIZ AZ ASLINDA...

Konuşmasının devamında Türkiye'deki emekli sayısının aynı nüfusa sahip Almanya'ya oranla daha az olduğunu vurgulayan Erdursun, "Avrupa'da ortalama çalışma saatleri 36 saat. Türkiye'de kağıt üzerinde 45 gerçekte de 60-70 saat. Bu konuda herhangi bir tasarrufun olmayacağı söyleniyor. Emekli sayısına mı bakmak lazım yoksa çalışanın mı? Çalışanın sayısına bakmak lazım. Almanya'da 23 milyon emekli var. Nüfusumuz aynı ama bizim iki katımız emeklisi var. Almanya'nın bir yetkilisi de çıkıp da bizim çok fazla emeklimiz var diyor mu? Almanya'da çalışan sayısı 44 milyonken bizim ülkemizde ise çalışan sayısı 26 milyon.Çalışan sayımızın az olmasına rağmen oranladığımızda aktif pasif dengesi bizde 1.7 Almanya'da 1.9. Bu oranlara rağmen aktif pasif dengemiz daha iyi. Çalışan sayımız az olmasına rağmen bizim emekli sayımız az aslında" diye konuştu.