Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025-2027 yıllarına ilişkin Yeni Orta Vadeli Programını açıkladı. Yılmaz, sosyal güvenlik harcamalarının uzun vadede bütçe üzerindeki yükünü azaltmayı hedeflediklerini belirterek, "Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) yönetim reformu, kamu teşebbüslerinin daha verimli ve rekabetçi bir yapıya kavuşturulmasını hedeflerken, sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliği ise, uzun vadede sosyal güvenlik harcamalarının bütçe üzerindeki yükünü azaltmayı ve sistemin sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlamayı amaçlamaktadır" dedi.
YENİ NESİL ÇALIŞMA MODELİ Mİ GELİYOR?
Söz konusu takvime göre 2025 yılının 2. çeyreğinde sosyal güvenlik mevzuatı değişen iş gücü piyasası koşullarına ve yeni nesil esnek çalışma şekillerine daha uyumlu hale getirilecek. Uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma gibi yeni nesil çalışma modellerindeki gelişmelerin hayata geçirileceği öngörülüyor. İş Kanunu'nda sosyal taraflar ile diyalog halinde yapılacak değişiklikler ve bu doğrultuda gerçekleştirilecek ikincil mevzuat çalışmaları ile iş gücü piyasalarında güvenceli esneklik sağlanacak.
Kamu borçlarının tahsilat süreçleri etkinleştirilecek. Etkili olmayan istihdam teşvikleri sonlandırılacak, kadın, genç ve engellilere yönelik teşviklerin ağırlığı artırılarak teşvik sistemi sade ve etkin hale getirilecek.
Sağlık hizmetlerine erişimi kısıtlamadan finansal sürdürülebilirliği sağlamak için, veri analizi yoluyla geri ödeme kriterleri incelenecek, değer bazlı geri ödeme yöntemleri yaygınlaştırılacak ve hızlı artan harcama gruplarında etkinlik sağlanacak.