Yaz aylarında geçimini tarlalardan sağlayan mevsimlik tarım işçisi kadınlar, zorlu çalışma şartlarına rağmen emeklerinin karşılığını alamıyor. Geçimini zor sağlayan işçiler, 12 saatlik emeklerinin karşılığında 600 TL yevmiye alıyor.

Van’ın Gevaş ilçesinde, çoğunluğu kadınlardan oluşan tarım işçileri, sıcakların 35 dereceye ulaştığı bölgede, eve ekmek götürebilmek için uzun mesai harcıyor. Sabah erkenden mesailerine başlayan kadınlar, 12 saat boyunca çalışarak sadece 600 TL kazanabiliyor.

Zamlı maaşı beğenmeyen çalışanın açtığı dava sonuçlandı! Zamlı maaşı beğenmeyen çalışanın açtığı dava sonuçlandı!

Geçimlerini zor sağladıklarını belirten kadın işçiler, zaman zaman çocuklarının okul masraflarına yetişemediklerinden şikayet etti. Tarlalarda çalışan kadınlar, günlük yevmileriyl zaruri ihtiyaçlarını dahi karşılayamadıklarını belirtti.

GÜNLERİNİN YARISI TARLADA!

Evrensel'in haberine göre gününün büyük kısmını tarlada çalışarak geçiren Kumru Komi, “7 kişilik bir aileyiz. Eşimle birlikte çalışıyoruz. Çocuklarımın hepsi öğrenci ve çok fazla masrafları oluyor. Kırtasiye ve giyim masraflarını çıkarmak için çalışmak zorundayım. Sabah saat 06.00’da geliyoruz akşam 18.00’de paydos ediyoruz. Günlük aldığımız yevmiye 600 TL. Anlayacağınız hiçbir şeye yetmiyor. Her gün her şeye zam üstüne zam geliyor. Van’da da yapacak başka bir iş yok. İnsanlar artık göç ediyor. Fabrika, tekstillerin açılmasını ve gençlerimizin göç etmemesini istiyoruz. Gençlerimiz kendi topraklarında kalsınlar istiyoruz” diye konuştu.

BAŞKA BİR SEÇENEĞİMİZ YOK

Diğer bir çalışan Belkiza Tiniç da, tarlalarda çalışmaktan başka bir seçeneklerinin de olmadığını belirterek, “Eşim inşaatta çalışıyor ve aldığı para yetmiyor. Van’da herhangi bir iş olanağı da yok. Buradan aldığımızla günlük geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Eşim çalışmamı da istemiyor ama yapacak bir şey yok.  İnşaata aldığı parayla nasıl geçinebiliriz ki? Tüm mücadelemiz evimize bir şeyler götürmek” ifadelerini kullandı.

İKİ KİLO ET ALAMIYORUZ

İsmini vermek istemeyen bir diğer kadın işçi ise, tarım işçilerinin yaşadığı sıkıntıları, kurduğu iki cümle ile gözler önüne serdi. İşçi, “Çocuklarımı okutmak için çalışmak zorundayım. Yaptığımız işe göre yevmiye az ancak elimizden başka bir şey gelmiyor. Ekonominin hali ortada ve artık bir şey alınmıyor. Hiçbirimiz istediğimizi alamıyoruz. Aldığımız parayla kasaba gittiğimizde iki kilo et bile alamıyoruz” dedi.