Tekgıda-İş Sendikası yönetim kurulu üyeleri kimlerden oluşuyor? Tekgıda-İş Sendikası yönetim kurulu üyeleri kimlerden oluşuyor?

TEK GIDA İŞ SENDİKASI ÜYE SAYISI KAÇ?

Bakanlığın son rakamlarına göre Tek Gıda İş Sendikası'nın üye sayısı 40 bin 901 oldu. Tek Gıda İş Sendikası kendi iş kolunda lider sendika konumunda. 

TEK GIDA İŞ SENDİKASI BAŞKANI KİM?

Mustafa TÜRKEL

1955 yılında Zile’de doğdu ilk, orta ve endüstri meslek lisesini Torna/Tesviye bölümünü Zile’de okudu. Özel sektör ve Kamuya ait İşletmelerde işçilik hayatına başladı. 1983 yılında Tokat Sigara Fabrikasında Teknik Usta olarak iş hayatına başladı. 1989 yılında Tokat Şube Başkanlığına ve aynı yıl yapılan Samsun Bölge Şubesi Olağan Genel Kurulunda Bölge Şubesi Sekreterliğine seçildi.10 yıllık bu görev süresi sonucunda Genel Merkez 11. Olağan Genel Kurulu sonucu TEKGIDA-İŞ Sendikası Genel Sekreterlik görevine seçildi. 26–27–28 Eylül 2003 tarihinde yapılan Genel Merkez 12. Olağan Genel Kurulunda tekrar aynı görevine seçildi. 03–07 Aralık 2003 Türk-İş Konfederasyonu 19. Olağan Genel Kurulunda Genel EĞİTİM Sekreterliğine seçildi. Sendikamızın 24–25 Eylül 2005 tarihinde yapılan Olağanüstü Genel Kurulunda Genel Başkanlık görevine getirilen Türkel, 01–02 Eylül 2007 tarihlerinde gerçekleştirdiğimiz 13. Olağan Genel Kurul’da bu göreve tekrar seçildi.6–9 Aralık 2007 tarihinde yapılan son Türk-İş Genel Kurulu’nda da Genel Sekreterliğe seçilmiş ve bu görevden 23.02.2010 tarihinde kendi rızası ile istifa etmiştir.

10-11 Eylül 2011 tarihlerinde gerçekleştirilen Tekgıda-İş Sendikası Genel Merkez 14. Olağan Genel Kurulunda Genel Başkanlığa tekrar seçildi.

04 Ağustos 2013 tarihinde gerçekleştirilen Tekgıda-İş Sendikası Genel Merkez Olağanüstü Genel Kurulunda Genel Başkanlığa tekrar seçildi. 12-13 Eylül 2015 tarihlerinde gerçekleştirilen Tekgıda-İş Sendikası Genel Merkez 15. Olağan Genel Kurulunda Genel Başkanlığa tekrar seçildi. 29-30 Haziran 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen Tekgıda-İş Sendikası Genel Merkez 16. Olağan Genel Kurulunda Genel Başkanlığa tekrar seçildi. 29-30 Nisan 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen Tekgıda-İş Sendikası Genel Merkez 17. Olağan Genel Kurulunda Genel Başkanlığa tekrar seçildi.

Evli ve 3 çocuk babasıdır.

TEK GIDA İŞ NE ZAMAN KURULDU

Türkiye işçi hareketinin önemli bir parçasını oluşturan Tekgıda-İş Sendikası 13 Nisan 1952 yılında 9 sendikanın bir araya gelerek federasyon oluşturması ile kurulmuştur. Tekgıda-İş Sendikası kimliğini ve gücünü XIX. yüzyılın ikinci yarısından itibaren örgütlenme sürecine giren tütün ve gıda işçilerinin mücadeleci geleneğinden almaktadır. İşte bu gelenek sayesinde Sendikamız ihtilaller, krizler ve toplumsal bunalımlarla geçen yarım asır boyunca faaliyetlerini kesintisiz olarak sürdürmüş ve temsil ettiği işçi kitlesinin sesini her zaman duyurabilmiştir.13 Nisan 1952 yılında kurulan Federasyon 23-24 Ağustos 1952’de İstanbul’da ilk genel kurulunu yapmıştır.

Genel Kurul Federasyonun adını Türkiye Müskirat Tütün ve Yardımcı İşçi Sendikaları Federasyonu olarak belirlemiştir. Federasyonun yetkilileri ilk günden itibaren TÜRK-İŞ’in kuruluşunda aktif olarak rol üstlenmiştir.274 Sayılı Sendikalar Kanunu ve 275 Sayılı Toplu Sözleşme, Grev ve Lokavt Kanununun yürürlükte olduğu 1960 yıllarda diğer işkolları gibi gıda işkolunda da çok sayıda sendika kurulmuş ve sendikalar arası rekabet güçlenmiştir. İşkolunun büyük bir bölümünü bünyesinde örgütleyen Müskirat Federasyonu da yeni kurulan ve genellikle federasyonun örgütlü bulunduğu işyerlerine girmeye çalışan sendikaların biraraya gelerek oluşturduğu Tüm Gıda-İş Sendikası ile mücadele etmek durumunda kalmıştır. Aynı gelenekten gelen ve işyerlerinde omuz omuza mücadele vermiş sendikaların kendi aralarındaki rekabetin kimseye yarar getirmediğinin kısa sürede anlaşılması üzerine her iki kuruluş kendini feshederek 1968 yılında Türkiye Tütün Müskirat Gıda ve Yardımcı İşçileri Sendikası (TEKGIDA-İŞ) adıyla yeni bir örgüt oluşturmuştur