İmalat sanayi, servis elemanları ve temizlikçiler en yüksek iş açığının yaşandığı sektörler oldu. İş gücü piyasasında son yıllarda hızlı değişimler yaşanıyor ve maaşlar ile iş gücü talepleri bu değişimin belirleyicileri olarak öne çıkıyor. İŞKUR tarafından hazırlanan Açık İş İstatistikleri Araştırması’nın 2024 yılı ikinci çeyrek sonuç raporuna göre, en yüksek iş açığı imalat sanayinde yaşandı. İmalat sanayini servis elemanları ve temizlikçiler takip etti.

Oba Makarna'da dikkat çeken iddia! Daha önce uyarı yapılmış Oba Makarna'da dikkat çeken iddia! Daha önce uyarı yapılmış

EN BÜYÜK İSTİHDAM AÇIĞI...

İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre, Allservice Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akyüz, teknik eleman maaşlarının memur maaşlarıyla yarıştığını belirterek “En büyük istihdam açığının imalat sanayiinde, onu servis elemanlar (garson vs) ve temizlik sektörü takip ediyor. Türkiye genelinde temizlik personeli pozisyonlarına olan ilgi azalırken, şirketler maaş politikalarını gözden geçiriyor. Son dönemde Türkiye’de temizlik personeli pozisyonlarına olan talebin azalması, sektördeki eleman açığını derinleştiriyor. Tesis yönetim hizmetleri şirketleri, asgari ücretin üzerinde maaş teklifleriyle dikkat çekse de, ekonomik koşullar ve alternatif iş olanakları, temizlik personeli bulma ve elde tutma konusunda zorluklar yaşanmasına neden oluyor. Şirketlerin çoğu, temizlik personeli için net 22 bin TL ile 27 bin TL arasında değişen maaşlar öneriyor. Ancak, bu maaşlar, ülke genelindeki asgari ücretin biraz üzerinde olduğu için, işe olan ilgiyi artırmakta yeterli olmuyor. Ekonomik belirsizlikler ve yüksek enflasyon da çalışanların maaş beklentilerini etkileyerek, temizlik personeli açığının artmasına katkı sağlıyor. Teknik personellerde ise durum farklı, tesisatçı, elektrik teknisyeni, mekanikçi gibi alanlarda teknik personellerin maaşları memur maaşlarını geçmiş durumda" dedi.

Teknik personel maaşlarının 55 bin liradan başladığı belirten Akyüz, " “Teknik personel için önerilen maaşlar net 55 bin TL ile 65 bin TL arasında değişirken, bu rakamlar kamu sektöründe çalışan birçok memurun maaşlarını geçmiş durumda. Burada maaşların yüksekliği bu pozisyonlara olan ilgiyi artırıyor. Ancak yine de sektörün bu alanda eleman bulmakta zorlandığını söylemek yanlış olmaz” dedi.