SSK ve Bağ- KUR’lular için son dönemlerde hayal kırıklığı yaratan gelişmeler yaşanıyor. Ocak ayının başında açıklanan 6 aylık enflasyon verisine ek olarak refah payı uygulamasına da tabi tutulan emekli maaşları, toplamda yüzde 49,25 oranında zamlanmıştı. En düşük emekli maaşı ise 10 bin TL’ye yükseltilmişti.

Ocak ayının başında yaşanan gelişmelerin ardından milyonlarca emekli tepkileri ile gündemden düşmemeye başladı. Asgari ücretin dahi 17 bin TL olduğu şu günlerde emekli maaşı ile geçinmenin imkansız olduğunu savunan birçok emekli ve emekli temsilcileri, temmuz ayından önce bir düzenleme daha yapılmasını talep etti. Ancak bu talep yetkililerden karşılık bulmadı.

Emekliler için maaş döneminin her yıl olduğu gibi bu yıl da temmuz ayında olacağını ifade eden yetkililer bir yandan da bu yılı ‘emekli yılı’ olarak ilan ederlerken gözler son verilere çevrildi. Her sene 6 aylık periyotlarda açıklanan enflasyon verilerine bağlı olarak iki kere zamlanan emekli maaşlarına bu yılın ikinci döneminde hangi oranda bir artışın yansıtılacağı merak konusu oldu.

Maaş Zammı 2

EMEKLİ MAAŞLARI HANGİ ORANDA ZAMLANACAK?

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanmış olan nisan ayı enflasyon verisi 3,18 olarak kayda geçmiştir. Ocak ayı için yüzde 6,70, şubat ayı için yüzde 4,53 ve mart ayı için de yüzde 3,16 olarak açıklanan enflasyon verileri ile birlikte 2024 yılının ilk 4 enflasyon verisinin toplamı yüzde 18,70 olarak hesaplandı.

SSK ve Bağ- KUR emeklileri açıklanan enflasyon verilerine bağlı olarak maaş artışı yaşarlar. Bu kapsamda şu an için ilgili grubun maaşlarına yansıtılacak olan zam oranı yüzde 18,70 olarak biliniyor. Ancak net artış oranı mayıs ve haziran ayı enflasyon verilerinin hesaplanması ile belli olacak. Maaşlara ek bir artış oranının yansıtılıp yansıtılmayacağı ise henüz bilinmiyor.

TEMMUZ AYI MEMUR MAAŞI ZAMMI NE KADAR OLACAK?

'Sorun emekli sayısının fazlalığı değil!' 'Sorun emekli sayısının fazlalığı değil!'

SSK ve Bağ- KUR emeklileri ile memur ve memur emeklileri arasında maaş hesabı açısından farklılıklar bulunuyor. Bu grupların maaşlarına 2024’ün ilk 6 ayında yüzde 15’lik bir zam yansıtılacak. Bu zam oranı, enflasyonun altında kalır ise uygulanacak. Enflasyon zam oranından yüksek çıkar ise o zaman memur ve memur emeklilerin maaşlarına enflasyon farkı da yansıtılacak.