Türkiye'de faaliyet gösteren sendikalara baktığımızda oldukça düşük bir sendikalaşma oranı olduğu görülüyor. İş kolları arasında en fazla sendikalaşma Genel İşler iş kolunda olurken, en düşük sendikalaşma oranı İnşaat iş kolunda görülüyor.
Ticaret, Büro, Eğitim ve Güzel Sanatlar iş kolunda da sendikalaşma oranı oldukça düşük. Türk Metal Sendikası'nın Araştırma Merkezi tarafından yayımlanan sendikalara ait üye sayılarını içeren verilere göre, Ticaret, Büro, Eğitim ve Güzel Sanatlar iş kolunda sendikalaşma oranı yalnızca yüzde 7, 38. Yani söz konusu iş kolunda çalışanların yüzde 93'ü sendikasız. İstatistiğin yayımlandığı dönemde (temmuz 2024) Türkiye'de toplam çalışan işçi sayısı 16 milyon 973 bin kişiden oluşuyor. Bu çalışanlardan 4 milyon 276 bin kişi Ticaret, Büro, Eğitim ve Güzel Sanatlar iş kolunda faaliyet gösterirken sadece 315 bin çalışan sendikal faaliyetlerde bulunuyor.
TÜRK-İŞ'TE İSTİKRARLI ARTIŞ
İş kolunda barajı geçen 2 konfederasyona ait 3 sendika bulunuyor. Bu sendikalar, Türk-İş'e bağlı Tez-Koop-İş ve Koop-İş ile Hak-İş'e bağlı Öz Büro-İş Sendikaları. Sendikalar arasından en fazla üyeye sahip sendika ise Türk-İş'e ait Tez-Koop-İş Sendikası gelirken, sırasıyla Koop-İş ve Öz Büro-İş Sendikası izliyor. Tez-Koop-İş ve Koop-İş sendikaları her yıl düzenli olarak üye sayısını artırırken, Öz Büro-İş Sendikası zaman zaman baraj altı kaldı. Tez Koop-İş Sendikası'nın sendikalaşma oranı 130 bin 487 işçi ile yüzde 3,06 iken, Koop-İş Sendikasının güncel üye sayısı 118 bin 557 ile yüzde 2,78'lik sendikalaşma oranına sahip.
ÖZ BÜRO İŞ, DİĞER SENDİKALARIN GERİSİNDE KALDI
Hak-İş'e bağlı Öz Büro-İş Sendikası'nın temmuz 2024 güncel üye sayısı söz konusu iş kolunun yüzde 1,06'sını oluşturuyor. İş kolunda sendikal faaliyette bulunan toplam 315 bin 743 kişiden yalnızca 44 bin 937 kişi Öz Büro-İş Sendikası'na üye. Sendika, aynı iş kolunda bulunan diğer sendikalar gibi üye sayısını yıllar içinde artırmayı başaramayarak bazı yıllar baraj altı kaldı.