Elbistan Termik Santrali'ndeki işçi kıyımları Meclis'te soruldu Elbistan Termik Santrali'ndeki işçi kıyımları Meclis'te soruldu

Kamuda servis tartışmalarına tepkiler büyüyor. Konfederasyonlar tasarruf paketi kapsamında kamu görevlilerini mağdur edecek bir uygulamaya dönüştürülmesinin mümkün olmadığını vurgulayarak konuyu yargıya taşıdılar. Ankara, İstanbul ve Eskişehir Servisçiler Odası Başkanları Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul’u ziyaret ederek Kamuda Tasarruf Paketi kapsamında istişarelerde bulundu.

Memur-Sen Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya Hacı Bayram Tonbul’un yanı sıra; Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı İlyas Aktürk, İstanbul Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Günhan Sınar, Eskişehir Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Ahmet Can Günay, İstanbul Servis Odası Başkan Vekili Mehmet Nuri Şahin, Ankara Servis Odası Başkanı Hasan Yıldırım, Eskişehir Servis Odası Başkanı Kadir Akkurt, Ankara Servis Odası Genel Sekreteri Lokman Solmaz katıldı.

Toplantıda konuşan Tonbul, Memur-Sen tarafından 3. Dönem Toplu Sözleşme’den itibaren kazanım haline gelen servis hizmetinin ‘Tasarruf Paketi’ kapsamında kamu görevlilerini mağdur edecek bir uygulamaya dönüştürülmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

4688 sayılı Kanuna aykırılık teşkil eder

Toplu Sözleşme hükmünün açık ve net olduğunu belirten Tonbul; “Servis hizmetinin sağlanmamasına yönelik ortaya bir tedbir konularak engellenmesi mümkün değildir. Taraflar arasında toplu sözleşme görüşmelerinde karar altına alınan bir hükmün daha sonraki süreçte engellenmesi uluslararası sözleşmelere, Anayasa’ya ve 4688 sayılı Kanuna aykırılık teşkil edecektir. Bu kazanım yaklaşık olarak 10 yıldır uygulanıyor. Bu hususun tasarrufa konu edilmesi bile anlaşılır değil. Tasarruf adı altında cüzi bir miktarda gelir sağlanacak gibi gözükse de toplumun diğer bireylerini de etkileyecek sosyal maliyet ortaya çıkacaktır. Bu karar; tek taraflı düşünülüp hayata geçirilebilecek bir uygulama değildir” ifadelerini kullandı.

Ankara, İstanbul ve Eskişehir Servisçiler Odası Başkanları ise şu şekilde görüş bildirdi; “Devletimizin servisçilerden istediği kriterleri sağlamak için birçok maliyete katlandık. Planlamamızı ve projemizi buna göre belirledik. Servisçilerimiz bu konuda mağdur edilmemelidir.”