Türkiye’de kaç kişi modern köleliğe maruz kalarak çalışıyor? Ucuz işçilikle ilgili Bakana 7 soru! Türkiye’de kaç kişi modern köleliğe maruz kalarak çalışıyor? Ucuz işçilikle ilgili Bakana 7 soru!

EMEK HABER ÖZEL / Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğünün verdiği görüşlerde Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü ile de organize bir şekilde çalıştığı için verilen görüşler başka kurumlar açısından da yol gösterici mahiyette oluyor. 

Sürekli işçi kadrosunda çalışılan süreler torba kadro uygulamasında dikkate alınır mı?

Belediye başkanlığında 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi sürekli işçi kadrosunda çalışmakta iken 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49 uncu maddesi kapsamında sözleşmeli olarak istihdam edilmeye başlayan ve bilahare 7433 sayılı Kanun ile Devlet memuriyetine geçenlerin sürekli işçi kadrolarında geçen hizmet sürelerinin torba kadro uygulamasında dikkate alınıp alınmayacağı merak ediliyor.

Konuyla ilgili olarak verilen görüşte şu ifadelere yer verilmiştir:

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 68/B maddesinde, "Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir. 

Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin; a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl, b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300’den az olanlar için en az 10 yıl, c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl, hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır.

Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave edilir. Bu sürelerin hesabında; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dâhil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile Yasama Organı Üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dâhil yedek astsubaylık ve yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır. ..." hükmü yer almaktadır. 

Öte yandan, 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dâhil kurumlarda fiilen çalışılan sürelerin tamamının mezkûr madde kapsamında hesaplanacak hizmet süresine dahil edilmesi gerekmekte olup "fiilen çalışma" ibaresinden mezkûr KHK kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarında sözleşmeli personel, sürekli işçi, geçici işçi gibi bir ayrıma yer verilmemiştir. 

Bu itibarla, 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi sürekli işçi kadrosunda çalışmakta iken 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49 uncu maddesi kapsamında sözleşmeli olarak istihdam edilmeye başlayan ve bilahare 7433 sayılı Kanun ile Devlet memuriyetine geçenlerin sürekli işçi kadrolarında geçen hizmet süresinin tamamının mezkûr 68/B maddesi kapsamında dikkate alınması gerekmektedir.