Sosyal Güvenlik

Tüp bebek tedavisi nedir? SGK tarafından karşılanır mı?

Tüp bebek tedavisi nedir? Tüp bebek tedavisi SGK tarafından karşılanır mı? Tedavinin ne kadarı devlet tarafından karşılanır? İşte detaylar...

Abone Ol

Tüp bebek tedavisinden yararlanmak için sağlanması gereken bazı temel şartlar bulunur. Bunlardan en önemlisi kadın ve erkeğin yaş sınırlamalarıdır. Söz konusu tedavi için kadının 23 yaşından büyük, 40 yaşından küçük olması gerekmektedir. Erkekler için herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ İÇİN GEREKEN ŞARTLAR

Evli çiftlerin mevcut evliliklerini tıbbi tedaviler sonrasında çocuk sahibi olamadıkları ancak yardımcı üreme yöntemleri ile çocuk sahibi olabileceklerine dair sağlık kurulu raporunun alınması gerekmektedir. Tüp bebek uygulamasının yapıldığı merkez, SGK ile sözleşmesi bulunmalıdır. Eşlerden biri en az 5 yıldır genel sağlık sigortası olmalıdır veya bakmakla yükümlü olunan kişisi olmalıdır en az 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısı ödenmiş olması gerekmektedir. İstisna tutulan hastalıklar hariç olmak üzere son 3 yıl içinde aşılama yumurtlama tedavisi gibi diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamadığının sözleşmeli üçüncü basamak hastanelerinin sağlık kurulları tarafından belgelendirilmelidir. Tüp bebek tedavisine başlayan kadının uygulama tarihinde, yani embriyo transferinin yapıldığı tarihte 41 yaşından gün alması durumunda tüp bebek tedavisine ait bedeller SGK tarafından karşılanmaz.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ SGK TARAFINDAN KARŞILANIR MI?

Tüp bebek tedavilerinde 1 denemede %30, 2 denemede %25 ve 3 denemede %20 oranında olmak üzere bu tedaviler için belirlenen bedeller üzerinden katılım payı alınır.

Katılım payı tedavinin sağlandığı sağlık hizmeti sunucularınca kişilerden tahsis edilir. SGK ile sözleşmeli olan bu özel sağlık hizmet sunucularının tercih eden genel sağlık sigortası kapsamında olan kişilerden sağlık uygulama tebliği ve eklerinde yer alan ve kuruma fatura edilen işlem bedellerinin iki katına kadar ilave ücret alınabilir.