TÜRK DENİZ İŞ SENDİKASI ÜYE SAYISI KAÇ?

Çalışma Bakanlığı'nın ocak 2024 verilerine göre sendikanın 7 bin 351 üyesi bulunuyor. 

TÜRK DENİZ İŞ SENDİKASI GENEL BAŞKANI KİM?

İrfan Mete

Genel Başkan

Eyüp Kasap

Genel Sekreter

Hakan Papaker

Genel Mali Sekreter

Sinan Günaydın

Genel Eğitim Sekreteri

Türkiye Denizcileri Sendikası yönetim kurulu kimlerden oluşur? Türkiye Denizcileri Sendikası yönetim kurulu kimlerden oluşur?

Necdet Öksüz

Genel Teşkilatlanma Sekreteri

TÜRK DENİZ İŞ NE ZAMAN KURULDU?

Türkiye’de ilk sendikalar 1947 yılında 5018 sayılı yasa ile kurulmuş, denizcilik sektöründe ilk örgütlülük 1951 yılında başlamıştır. Deniz iş kolunda örgütlülüğün bu kadar geç başlamasının nedeni iş kolunun dağınık olması, irili ufaklı gemilerden müteşekkil olup işçilerin toplu olarak bir arada olmamalarından kaynaklanmaktadır.Sendikamızın tarihi ile ilgili bir çalışma başlattığımızda yeterli kaynağa ulaşılamamış olup, genelde gerek sendika içi gerekse iş kolundaki sendikalar arası mücadele- lerin yoğun yaşandığı görülmüştür.Biz de olabildiğince ulaşabildiğimiz kaynaklar aracılığıyla yorumsuz,mümkün olduğu kadar objektif kriterlereuyarak günümüze ve geleceğe ışık tutmak amacı ile sendikamızın tarihçesini eksiği ile fazlası ile yazmaya çalıştık.

TDS’NİN TARİHÇESİ

Denizcilerin Deniz iş kolundaki ilk Sendikal Örgütlülüğü 1951 yılında Türkiye Gemiadamları Sendikası’ nın kurulması ile başlamıştır. İş Kolu esasına göre kurulan bu sendika, tüm denizcileri kendi bünyesine toplamıştır. Kurucu Başkanı Abdurrahman BENLİOĞLU’ dur. İlk Genel Kurulu’nda Hayri İSEN başkanlığa seçilmiştir. Başkan Hayri İSEN bir suçtan dolayı tutuklanınca o dönemde sendikada katiplik görevi yapan Rüştü GÜNERİ sendikanın genel başkanlığına getirilmiştir. B