Denizcilerin Deniz iş kolundaki ilk Sendikal Örgütlülüğü 1951 yılında Türkiye Gemiadamları Sendikası’ nın kurulması ile başlamıştır. İş Kolu esasına göre kurulan bu sendika, tüm denizcileri kendi bünyesine toplamıştır. Kurucu Başkanı Abdurrahman Benlioğlu’ dur. İlk Genel Kurulu’nda Hayri İsen başkanlığa seçilmiştir. Başkan Hayri İsen bir suçtan dolayı tutuklanınca o dönemde sendikada katiplik görevi yapan Rüştü Güneri sendikanın genel başkanlığına getirilmiştir. Bu dönemde örgütlenmeye önem verilmiş, sendikanın üye sayısında ciddi oranda artışlar olmuştur. Ancak Başkan Güneri’nin sendikanın İcra Kurulları’na kendine yakın isimleri getirmesi eleştirilerin yoğunlaşmasına neden olmuştur.(Liman işçileri getirilmiştir).

Nitekim muhalefet hareketleri ve iç çekişmeler bu dönemde görülmeye başlamıştır. Nihayet sendikanın ilk genel kurulunda kendisine söz hakkı verilmeyen Şehir Hatları baş makinistlerinden Tahsin Cengiz sendikadan ayrılarak 11 Şubat 1953 tarihinde İstanbul Denizciler Sendikası’nı kurmuştur. Şehir Hatları çalışanlarının önemli bir bölümünü üye yaparak bünyesinde toparlamayı başarmıştır. Ancak zamanla sendikadaki sendika içi mücadele, başkanlık yarışı sendikayı zayıflatmış sert ve tartışmalı geçen genel kurulda Başkan Tahsin Cengiz kalp krizi sonucunda vefat etmiştir. Zamanla sürekli kan kaybeden İstanbul Denizciler Sendikası 1961 yılında feshedilmiştir.

SENDİKA GENEL BAŞKANI KİMDİR?

Sendika Genel Başkanı İrfan Mete'dir. Yönetim kurulunda ise Genel Sekrter Eyüp Kasap, Genel Mali Sekreter Hakan Papaker, Genel Eğitim Sekreteri Sinan Günaydın, Genel Teşkilatlanma Sekreteri Necdet Öksüz'den oluşmaktadır. 

Türkiye Denizciler Sendikası kaç üyesi bulunuyor? Türkiye Denizciler Sendikası kaç üyesi bulunuyor?

SENDİKA GÜNCEL ÜYE SAYISI KAÇTIR?

Gemi Yapımı ve Deniz Taşımacılığı, Ardiye ve Antrepoculuk işkolunda faaliyet gösteren Türk-İş'e bağlı Türkiye Denizcileri Sendikası'nın temmuz 2024 istatistiklerine göre güncel üye sayısı