Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin dış ticaret verileri ve S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesi üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, "Üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu, programımıza olan güvenlerini bir yılda gerçekleştirdikleri iki kademe not artışıyla göstermiştir.

Türkiye'nin İhracat Patlaması Ekonomik Dönüşüm Başladı 2

Önümüzdeki dönemde, dengeli bir büyüme, azalan cari açık, ekonomiye artan güven, iyileşen beklentiler ve hızlanan dış kaynak akışının, enflasyondaki düşüşe önemli ölçüde katkı sağlamasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye Ekonomisinde Güçlü İvme: İhracat Rekorları ve Artan Güven Ortamı

Yılmaz, bu gelişmelerin Türkiye ekonomisi için olumlu bir işaret olduğunu vurguladı. Ülkenin dış ticaret rakamlarının artış göstermesi ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye yönelik pozitif değerlendirmeleri, ekonomik istikrarın güçlendiğinin bir göstergesi olarak değerlendirildi.

Enflasyonda sürpriz artış: Eğitim uçtu, Ulaşım düştü Enflasyonda sürpriz artış: Eğitim uçtu, Ulaşım düştü

İhracatta Tarihi Zirve: Türkiye'nin Ekonomik Gücü Yeniden Doğuyor

Bu bağlamda, hükümetin ekonomik reformlarının ve istikrarlı politikalarının meyvelerini vermeye başladığına dikkat çekti. Gelecek dönemde, sürdürülebilir büyümenin sağlanması için alınacak tedbirlerin önemine de değinen Yılmaz, tüm bu faktörlerin birleşiminin Türkiye'nin ekonomik görünümünü daha da güçlendireceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin kredi notunu artıran Standard & Poor's (S&P) değerlendirmesini ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan dış ticaret verilerini yorumladı. Yılmaz, Ekim ayında ihracatın tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını belirterek, bu durumun Türkiye ekonomisine olan güvenin arttığını gösterdiğini vurguladı.

Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Siyasi istikrar ve güven ortamında, Orta Vadeli Programımız çerçevesinde hayata geçirdiğimiz politikaların olumlu etkilerini sürdürmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. Dış ticaret rakamlarının cari açık üzerindeki olumlu etkisine dikkat çeken Yılmaz, “Makroekonomik göstergelerdeki iyileşme, yatırımcıların Türkiye ekonomisine duyduğu güvenin artmasına katkı sağlıyor. 2024 yılı Ekim ayında ihracat, yıllık bazda yüzde 3,6 artarak 23,6 milyar dolara ulaşmış ve böylece Ekim ayında tarihin en yüksek ihracat rakamı kaydedilmiştir. Yıllıklandırılmış ihracatımız ise 262,3 milyar dolar seviyesine yükselmiştir. İhracattaki bu olumlu ivme ve ithalattaki azalış, dış ticaret açığımıza yansımıştır. 2024’ün ilk on ayında dış ticaret açığında sağlanan iyileşme, yıllık olarak yüzde 30,4 oranında gerçekleşmiştir. Dış ticaret açığımız, Ekim 2024 itibarıyla 77,7 milyar dolara gerilemiştir. Dış ticaret göstergeleriyle birlikte turizm sektöründeki başarılarımız da dezenflasyon sürecine destek sağlamaktadır” şeklinde konuştu.

Cevdet Yılmaz, üçüncü çeyrek turizm verilerini de değerlendirerek, “Turizmin çeşitlendirilmesi ve yıl boyunca devam etmesi amacıyla gerçekleştirilen gelişmeler doğrultusunda, yılın ilk dokuz ayında turizm gelirimiz yıllık bazda yüzde 6,6 artış göstermiş ve üçüncü çeyrek itibarıyla yıllıklandırılmış turizm geliri 58,8 milyar dolara ulaşmıştır” dedi.

S&P’nin Türkiye’nin kredi notunu artırmasını da değerlendiren Yılmaz, “Fiyat istikrarını sağlamak amacıyla kararlılıkla sürdürdüğümüz programımız sayesinde makroekonomik göstergeler hızla iyileşiyor. Dezenflasyon sürecinin devam etmesi, cari açıktaki olumlu görünümün sürmesi ve rezervlerimizin güçlenmesiyle, S&P Türkiye’nin kredi notunu bu yıl ikinci kez yükseltti. Üç büyük kredi kuruluşunun bir yıl içinde iki kademe not artışı gerçekleştirmesi, programımıza duyulan güvenin bir göstergesi olmuştur. Önümüzdeki dönemde dengeli büyüme yapısının, azalan cari açığın, artan ekonomik güvenin, iyileşen beklentilerin ve hızlanan dış kaynak girişinin enflasyondaki düşüşe önemli katkılarda bulunmasını bekliyoruz” dedi.