EMEK HABER ÖZEL / Bütün yönleriyle tütün ikramiyesi olarak bilinen ek ödemeyi açıklayacağız.

Sağlık personellerinin yer değişikliği duyurusu yayımlandı Sağlık personellerinin yer değişikliği duyurusu yayımlandı

Kimlere Tütün İkramiyesi (Ek Ödeme) Yapılır? 

5434 sayılı TC. Emekli Sandığı Kanununun Ek 79 uncu maddesine göre tütün ikramiyesi; Bu Kanunun 56 ncı maddesi ile mülga 45 inci ve 64 üncü maddeleri, 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesi, 2330 sayılı Kanun veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre harp veya vazife malullüğü aylığı üzerinden aylık bağlananlara, bu madde uyarınca ek ödeme verilir.

Hak sahiplerine, yukarıda yazılı durumlar sebebiyle, sosyal güvenlik kurumlarınca aylık bağlanmasına esas olan tarihten geçerli olmak üzere müracaat tarihini izleyen yılın en geç ilk üç ayı içinde T.C. Emekli Sandığı tarafından ek ödeme yapılır.

Ay farkları yıllık miktarın onikiye bölünmesi suretiyle hesaplanır. Hak sahiplerine, yukarıda yazılı durumlar sebebiyle, Sosyal Güvenlik Kurumunca aylık bağlanmasına esas olan tarihten geçerli olmak üzere müracaat tarihini izleyen yılın en geç ilk üç ayı içinde ek ödeme yapılır.

Ay farkları yıllık miktarın on ikiye bölünmesi suretiyle hesaplanır.   Her yıl ödenecek miktar, malûllük derecelerine göre aşağıdaki yazılı göstergelerin ödemenin yapılması gereken yılın ilk dönemindeki Devlet memuru aylıklarına uygulanacak katsayı ile çarpımı sonucunda bulunacak tutardır.  

Malûllük Derecesi / Göstergeler

  • 1    / 40 000
  • 2   / 36 000
  • 3  /  31 000
  • 4  /  28 000
  • 5  /  25 000
  • 6  /  22 000

Tütün İkramiyesi Müracaatı Nasıl Yapılır?

Bu ödemeler, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yılda bir kez olmak üzere, herhangi bir müracaat şartı aranmaksızın her yılın ilk üç ayı içerisinde hak sahiplerinin hesaplarına aktarılır.

Tütün İkramiyesi Almakta İken Aylıkları Kesilen Kişilerin Hakları Ne Olur?

Tütün ikramiyesi almakta iken evlenme, göreve girme, yaş haddi, mezuniyet vb. nedenlerle aylıkları kesilen kişilerin hak ettikleri ay sayısı kadar olan istihkakları kendilerine ödenir. Vefat nedeniyle aylıkları kesilen kişilerin hak ettikleri ay kadar olan istihkakları varislerine bildirilir.

Kimlere Eğitim, Öğretim Yardımı Yapılır?

5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun ek 79 uncu maddesine göre, harp malulleri ile şehitlerin yaş sınırlarını aşmamış çocuklarına (ilköğretim öğrencileri için 18 yaşına, ortaöğretim 20 yaşına, yükseköğretimde 25 yaşına kadar ); ilköğretim öğrencileri için (1250), lise öğrencileri için (1875) ve yüksek öğrenim öğrencileri için (2500) gösterge rakamlarının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar her ay eğitim ve öğretim yardımı yapılır.

Eğitim, Öğretim Yardımı Nasıl Ödenir?

Bu yardımlar 1 Eylül - 31 Aralık tarihleri arasında yılda bir kez olmak üzere ve ilgili eğitim öğretim yılında öğrenci olduklarını gösterir belge ile müracaat edenlere, talepte bulunduğu yılın Eylül ayında geçerli olan memur aylık katsayısına göre hesap edilerek başvurularını izleyen ay içinde toptan ödenir.   Bu maddeye göre yapılan ödemeler herhangi bir vergi ve kesintiye tâbi olmayıp, faturası karşılığında, Hazineden tahsil edilir.  

Nereye, Nasıl Başvurulur?

Bu haktan yararlanmak isteyenlerin, öğrenim durum belgeleriyle birlikte, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına başvurmaları gerekir. Öğrenim yardımı, iki yıl üst üste sınıfta kalanlara verilmez. 

İstenen Belgeler Nelerdir?

1- Dilekçe 2- Öğrenci Belgesi gereklidir.

Banka değişikliği için istenen belgeler nelerdir?

1- Dilekçe