Enflasyon ve kur farkı, son dönemlerin en kritik günlerinin yaşanmasına yol açmaya devam ediyor. Yüksek enflasyona ve tarihi seviyelere ulaşan kur farkına bağlı olarak gıdadan teknolojiye, emlaktan konuta kadar pek çok sektörden gelen zam haberleri, tüketicileri adeta köşeye sıkıştırdı.

En temel ihtiyaçlarından olan gıda ürünlerine dahi erişmekte güçlük çeken milyonlarca tüketici, her ürün ve hizmeti ‘lüks’ olarak değerlendirmeye başladı. Bütçeleri doğrultusunda geçinmekte bir hayli zorlanan tüketiciler, son dönemlerde tütün ve tütün ürünleri için peş peşe açıklanan zamlara da tepki göstermeye başladı.

ÖTV zammının yanı sıra çok çeşitli faktörlere bağlı olarak ara güncellemeler de alan tütün ve tütün ürünleri, son olarak bir gelişme ile daha gündeme geldi. Hem sene başında hem de geçtiğimiz haftalarda güncellenen sigara fiyatlarına, bir kez daha zam geleceği bildirildi.

Denetimler sahtekârlığı ortaya çıkardı Denetimler sahtekârlığı ortaya çıkardı

Sigara Zammı 2

3 TL’LİK ZAM GELMİŞTİ

Normal şartlarda her sene ocak ve temmuz aylarının başlarında açıklanan ÖTV zamlarına bağlı olarak güncellenen sigara fiyatları, son dönemlerde çok çeşitli faktörlerin etkileri ile arka arkaya zamlar almaya başladı.

Ocak ayının başında açıklanan 6 aylık enfeksiyona bağlı olarak güncellenen sigara fiyatları, geçtiğimiz hafta bir kez daha arttı. 3 TL’lik zammın ardından sigara tüketicileri adeta isyan etti.

ASIL ZAM DAHA GELMEDİ

Uzmanlara göre sigara fiyatları henüz beklenen ölçüde zamlanmadı. Temmuz ayında açıklanacak olan 6 aylık enflasyona bağlı olarak sigara fiyatlarına bir zam daha yansıtılacak.

Mevcut duruma bakıldığında maktu vergi, paket başında 1.4249 TL. 20 sigaralık paket için maktu vergi toplamda 28,5 TL’ye karşılık geliyor. Eğer temmuz ayında açıklanacak olan enflasyona bağlı olarak yüz 20’lik bir vergi artışı söz konusu olursa bu rakam 34,2 TL’ye ulaşacak. Ek maktu vergi tutarı ise 4,8 TL’den 5,8 TL’ye yükselecek.

Sonuç olarak uzmanların tahminleri doğru çıkar ise temmuz ayında sigaraya 10 TL birden zam gelecek. Asıl zam oranı ise 3 Temmuz tarihinde açıklanacak olan 6 aylık enflasyona bağlı olarak belirlenecek.