Aydınlık Gazetesi'nden Melike Güler Kadan'ın haberine göre, İzmir’de kurulu Abalıoğlu Lezita iş yerinde başlayan grevde 20 gün geride kaldı. 2021 yılından beri sendikalı çalışmak için Öz Gıda İş Sendikası ile beraber mücadele veren işçiler, 7 Mart’tan beri işverenin grevi kırmaya yönelik tüm girişimlerine karşı kararlılıkla grev alanında.

200’ü aşkın işçinin grevindeki yirmi günü Aydınlık’a anlatan Öz Gıda İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Başkanı Göksel Şengün işçilerin kararlılıkla grevi sürdürdüğünü ifade etti. İlk günden itibaren Lezita işvereni grevi kırmak için elinden geleni ardına koymadı. Sendika temsilcileri, işverenin işgücü bulamadığını öne sürerek Hindistan’dan işçi getirmesini grev kırıcılığı olarak yorumladı.

Grev

Hint işçilere, grevden birkaç gün önce işbaşı yaptırıldı. İşçiler, işverenin greve katılanların bir daha fabrikaya giremeyeceğine ilişkin konuşmalar yaptığını aktardı. Direniş alanına toprak döktürüldü, işçilere toz dumanı ziyafeti çektirildi!

Grev günü gelip çatınca da bugüne kadar rastlanmayan bir adım atan işveren tüm gün yüksek sesle tekno müzik, pop, arabesk şarkılar çalmaya başladı. Bir metre mesafedeki insanların bile birbirini duyması mümkün olmayan grev alanında, işçilerin yanıtı “kararlılık ve dayanışma” oldu. Bir örnek olarak Örgütlenme Daire Başkanı Başkanı Göksel Şengün ile konuştuğumuzda, Tekgıda İş Sendikası’nın yetki aldığı ve 8 işçinin işten çıkarıldığı IFFCO direnişini ziyaretten dönüyorlardı.

Özgıdagrev
Grevci işçilerin çocukları anne ve babalarına destek veriyor.

KİM KİMDEN KORUNUYOR?

Lezita grevinin yirmi gününün nasıl geçtiğini sorduğumuz Şengün, “30 yıldır bu mücadelenin içindeyim. Hayatımda bu kadar kanunlara riayet etmeyen, saygısız bir işvereni görmedim.” dedi ve ekledi:

“Üstelik hiç bu işverenin yanında olmaması gerekenler de bunların yanında. Çalışma Bakanlığından tutun da kolluk kuvvetlerine kadar. İşverenin tarlasını koruyor jandarma! Kimden koruyor? 200 işçiyleyiz, yerde bir tane çöp bulamazsınız. Kaldı ki defalarca şikayet dilekçesi vermemize rağmen hiçbiri dikkate alınmıyor, ama biz gece 11’de ifadeye çağrılıyoruz.”

Arslan: tartışılması gereken asgari ücretin ne olacağı değil, nasıl oluşturulacağıdır Arslan: tartışılması gereken asgari ücretin ne olacağı değil, nasıl oluşturulacağıdır

Lezitagrev

Lezita işçilerinin ramazan ayını grev alanındaki iftar sofralarıyla karşıladı.

ŞİMDİ DE TAŞERON İŞÇİ

Grev sürecinde olunmasına rağmen işçi alımlarının devam ettiğini ileri süren Göksel Şengün, şu ifadeleri kullandı:

“Üretimde çalıştırmaları yasak olmasına rağmen taşeron işçi çalıştırılıyor. Yevmiyeci işçi alındığı, günlük sigorta ile işçi çalıştırıldığı söyleniyor. Şikayet anlamında her türlü müraacatta bulunmamıza rağmen Abalıoğlu yetkilileri hakkında hiçbir işlem yapılmıyor.

MÜZİK YAYINI SÜRÜYOR TOZ ZORBALIĞINA DEVAM

“Müzik yayını devam ediyor. Yönetim grev alanına toprak dökerek işçiyi toza boğmaya devam ediyor. Fabrika önünde bulunan satış mağazası kaçak ve yıkım kararı olmasına, jandarmaya defalarca bildirilmesine rağmen hiçbir müdahalede bulunulmuyor. Jandarma asılan pankartlara ve işçinin durduğu yere dahi karışmaya çalışıyor.

‘SELAM VERMESİNLER DİYE PERDE ÇEKTİRİYORLAR’

“İçeride çalışan sendikalı arkadaşlarımıza servislerin perdeleri çektiriliyor. Dışardaki arkadaşlarımıza servisten selam vermeleri hatta bakmaları dahi yasaklandı. Sendikalı çalışan arkadaşlarımız zorla istifa ettirilmeye devam ediyor. Buna rağmen içerden üyelikler devam ediyor. Zorla istifa ettirildiklerini birkaç saat içerisinde üyeliklerini tekrar yapmalarından anlıyoruz. İşveren işçinin gözünü boyamak için sadakat primi denilen bir uygulama da başlattı.”

Göksel Şengün, yırtılan Türk bayrağının da sendikanın uyarılarıyla değiştirildiğini söyledi ve “Fabrika girişindeki gönderde yırtık Türk bayrağı çekiliydi günlerdir. Biz sosyal medyadan uyarınca hemen düzelttiler.” dedi.