Uyku apnesi, son dönemlerde sıklık ile gündeme gelen bir rahatsızlıktır. Tanı ve tedavi süreçleri ile dikkat çeken bu rahatsızlık için bir cihaz kullanılmaktadır. Uyku apnesi cihazı, kişinin daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmesine yardımcı olmaktadır.
Hekimlerin tavsiyeleri ile uyku apnesi cihazı kullanmak isteyen birçok kişi bu cihazın Sosyal Güvenlik Kurumu’nun desteği ile alınıp alınamayacağını merak etmektedir. Peki, uyku apnesi nedir, belirtileri nelerdir? Uyku apnesi cihazı ne işe yarar? İşte konuya dair tüm merak edilenler…
UYKU APNESİ NEDİR?
Derin uyku esnasında tüm vücut kasları gibi üst solunum yolları kaslarının da gevşemesi ile birlikte kas kontrolü zayıflar. Zayıflayan kaslar dil kökü ve aşağısında havayolunda kapanmaya sebep olur. Kişi bu durum neticesinde daha gürültülü bir şekilde solunum yapmaya çalışır. Bu esnada vücuda giren oksijen miktarı azalır. ‘Uyku apnesi’ olarak tanımlanan bu durum daha çok orta yaşın üzerinde olan kişilerde görülür.
UYKU APNESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Uyku apnesinin en belirgin semptomu horlamadır. Ayrıca uyku apnesi olan kişilerde aralarda kesintilerin yani nefes durmalarının olduğu da bilinmektedir. Nefes durması uyku esnasında gelişir ve tamamen hastalığın şiddeti ile ilgilidir. Ek olarak uyku apnesi olan kişide kandaki oksijen miktarı düşer ve buna bağlı olarak beyinde uyanıklık durumu gelişir. Gece boyunca tekrar eden bu durum, sabahları kişi tarafından hatırlanmaz.
Kişi zihinsel olarak uyanıklık ataklarını hatırlamıyor olsa da bedensel olarak son derece yorgun hisseder. Ayrıca bu durumu yaşayan kişilerin özellikle sabah saatlerinde ciddi baş ağrıları ile karşı karşıya kaldıkları bilinir.
UYKU APNESİ CİHAZI NEDİR?
Uyku apnesi tanısı konmuş kişilerin daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürebilmeleri için hekim kontrolünde olmaları gerekir. İlgili hekimin uygun görmesi halinde kişi uyku apnesi cihazı kullanmaya başlar.
Uyku apnesi cihazı, uyku sırasında solunum sıkıntısı yaşayan kişilerin üst solunum yollarının açık kalmasını sağlar. Esasen sürekli pozitif hava yolu basıncı terapisi olarak tanımlana bilen bu cihazın aparatları ile birlikte kullanılması gerekir.
CPAP cihazı kullanımı esnasında hasta bir yüz maskesi takar. Maske aracılığı ile iletilen hava yolu basıncı hem ekspirasyon hem de inspirasyon noktasında kesintisizdir.
Nazal CPAP, orta şiddetli uyku apnesi için sıklık ile tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Bu cihaz yalnızca yetişkinler için değil çocuklar için de kullanılmaktadır. Ayrıca uyku apnesi cihazının kullanımı yalnızca gece uykusu için değil gündüz uykusu için de mümkündür.
CPAP CİHAZININ FAYDALARI NELERDİR?
CPAP cihazının kullanılabilmesi için öncelikle kişinin hava basıncı miktarının belirlenmesi gerekmektedir. Bu miktar, uyku laboratuvarında 1 gecelik solunum fonksiyonlarının izlenmesi ile belirlenmektedir.
Birçok hasta CPAP cihazının kullanımı ilk başlarda zor bulmaktadır. Hatta bu cihaz ile birlikte kullanılması gereken maske, kişinin çevreden utanmasına dahi sebep olabilir. Ancak cihaz zaman içerisinde kişinin hem fiziksel hem de psikolojik açıdan rahatlamasını sağladığı için faydaları ile tüm olumsuz düşüncelerin ortadan kalkmasına yardımcı olur.
UYKU APNESİ CİHAZI SOSYAL GÜVENLİK KURUMU TARAFINDAN KARŞILANIR MI?
Uyku apnesi cihazının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanıp karşılanmadığı merak edilmektedir.
Uyku apnesi cihazının kullanılabilmesi için öncelikle kulak burun boğaz uzmanına başvurulması gerekmektedir. KBB uzmanının uyku apnesi tanısını koymasının ardından cihazı reçete etmesi gerekir. Reçete edilen cihaz Sosyal Güvenlik Kurumu’nun desteği ile alınabilir. Cihaz SGK’nın elinde yoksa hasta ilgili reçete ile SGK ile anlaşmalı dükkanlardan cihazı talep edebilir.