1 aylık enflasyon farkı ne kadar oldu? 1 aylık enflasyon farkı ne kadar oldu?

Son dönemlerde yetkililerin ‘veriler iyi gelmeye başladı’ temalı enflasyon açıklamalarının ardından hayat pahalılığının bir nebze olsun dinmesi beklenirken hükümetten yeni adımlar geldi. Başta kaçak durumların önlenmesi amacı ile yeni bir vergi düzenlemesi üzerine çalışıldığı açıklanırken bu durumun çiftçileri ve dolayısı ile de gündelik hayat şartlarını doğrudan etkileyeceği ortaya çıktı.

Tarımsal faaliyetler ile gıda fiyatları bu denli ilişkiliyken hükümetin yeni vergi düzenlemesi kapsamında çiftçi giderlerine yenilerini ekleyeceği öğrenildi. Cumhuriyet’in haberine göre yeni vergi düzenlemesinin yürürlüğe girmesi ile birlikte KDV’de ciddi artışlar yaşanacak. İşte son gelişmelere dair ayrıntılar…

Çiftçi Vergi

‘GIDA ENFLASYONU ARTACAK’

Edinilen bilgilere göre hükümet Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yeni bir vergi taslağı sunacak. Cumhuriyet’in haberine göre söz konusu taslakta yeme yüzde 10, gübreye ise yüzde 20 oranında KDV eklenmesine dair maddeler yer alacak.

Çiftçileri doğrudan etkileyecek olan yeni düzenleme ile ilgili konuşan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Türkiye’nin yem ve gübre alımı konusunda dışa bağımlı olduğunu ifade etti. Son verilere göre ilgili kalemlerde sürekli artışların yaşandığını belirten Suiçmez, sözlerini şu şekilde sürdürdü: ‘Bunun üzerinde bir de KDV artışı eklenirse gübre ve yem ister istemez pahalanacak. Bu da çiftçinin daha az gübre ve yem kullanmasına neden olacak. Sonuç olarak maliyetler etkilenecek ve ürün fiyatlarına bağlı olarak gıda enflasyonu da artacak.”

TÜKETİCİ ZAMLARA HAZIRLIKLI OLSUN

Gıda enflasyonunda gözlenen artışların tüketicilere zam olarak yansıyacağını belirten Suiçmez, çiftçi mazotunda KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi, ÖTV’nin ise sıfırlanması gibi bir beklenti varken temel girdilere artışların yansıtılacak olmasını doğru bulmadıklarını ifade etti.

KDV artışlarının ardından üretimin düşeceğini ve fiyatların da artacağını belirten Suiçmez, tarımsal üretim açığının da doğal olarak artacağını vurguladı. Üreticilerin alandan çekilmek zorunda kalacaklarına da değinen Suiçmez, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Enflasyonu yükselten çiftçi değil. Düşürmenin yükünü de çiftçiye yüklememek gerekir.”