Evrensel'in haberine göre, Liman-İş Marmara Bölge Başkanı Mülazim Dursun, enflasyonun ve ekonomideki kötü tablonun ücretlerde ciddi bir erime yarattığını belirterek, "İstanbul’da artan kira yükü, market masrafları derken liman işçilerinin maaşları giderek eridi. Artık işçiler aldıkları maaşlarla günü dahi kurtaramıyor" şeklinde konuştu.

Savunma sanayi işçileri, ücretlerin azalması nedeniyle fabrikalardan istifa ederek birçoğu mesai sonrası merdiven altı işletmelerde, kurye olarak veya marangozhanelerde çalışıyor. Türk-İş’e bağlı Harb-İş İstanbul Şube Başkanı Murat Yalçınkaya, düşen alım gücünü şu sözlerle ifade etti: "2002'de savunma sanayi işçisi asgari ücretin 4.5 katı maaş alırken, bugün 1.6 katı yani 29 bin ila 33 bin TL arasında maaşlarla geçinmeye çalışıyor."

Van’da işten çıkarılan işçiler Bakan Işıkhan’a taleplerini iletti Van’da işten çıkarılan işçiler Bakan Işıkhan’a taleplerini iletti

Yalçınkaya, 9 Mayıs 2023'te imzalanan toplu sözleşmeden bu yana savunma sanayi işçilerinin zam talebinin devam ettiğini belirtti. Ayrıca, zam taleplerinin sendika, sektör, kamu ve özel ayrımı yapmaksızın birleşmesi gerektiğini vurgulayarak her 10 yılda bir kriz yaşandığını ve işçilerin ekmeğinin küçüldüğünü dile getirdi. Amacın ekmeğin küçülmemesi için sesin yükseltilmesi olduğunu ve somut çözümler için emekçilerin alana çağrıldığını ifade etti.

‘ŞİMŞEK ELİNİ YAKAMIZDAN ÇEKMELİ’

DİSK’e bağlı Gıda-İş İstanbul Bölge Temsilcisi İbrahim Kızılyer de “Daha bugünden asgari ücret açlık sınırının altında. Emekçiler sürekli yoksullaşıyor. Şimşek artık bizim yakamızdan elini çekmeli ve boğazımızı sıkmaktan vazgeçmeli” dedi.