Hatay'ın Dörtyol ilçesinde faaliyet gösterern Yolbulan Metal fabrikasında çalışan işçiler, aralıksız greve devam ediyor. Yaklaşık 2 aydır düşük ücrete karşı direniş sürdüren işçiler, işverenin eylem kırma girişimine karşı da direniş gösteriyor. Grevin 69'uncu gününde fabrikadan kütük çıkarmak isteyen işverene,  bu kez işçilerden engel geldi. 

Evrensel'in haberine göre içilerin isteklerine kulak tıkayan işveren, fabrikadaki kütükleri alıp başka yerlerde üretim yapmaya çalışıyor. Yolbulan patronu, Oğuz Depo ve Nail Depo’ya müşterileri için getirdiği malzemeleri koyuyor. Buradan aldığı siparişleri vermeye çalışıyor. Ayrıca Karabük’te ve Payas’ta bulunan Net Haddecilik’te üretim yaptığı söyleniyor. Sabah saatlerinde ise Tufan Demir Çelik Fabrikasından üç tır grevin olduğu yukarı Yolbulan fabrikasına gelerek içeriden kütük almak istedi. Grev gözcüsü işçiler, sendika temsilcileri ve Sendika Başkanı Mehmet Güngör buna izin vermedi.

Van’da işten çıkarılan işçiler Bakan Işıkhan’a taleplerini iletti Van’da işten çıkarılan işçiler Bakan Işıkhan’a taleplerini iletti

İşçiler, yasal haklarına sahip çıktıklarını belirterek, patronun bir an önce sendikalarıyla masaya oturup taleplerini kabul etmesini istiyor. İlk günkü kararlılıklarıyla grevlerine devam eden işçiler, talepleri kabul edilene kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguluyor.

YASALAR İŞÇİLERDEN YANA DEĞİL

Özçelik-İş İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör, her gün işçilerle birlikte fabrika önünde bulunduklarını ifade etti. Grev alanına siyasi partiler, sendikalar, meslek odaları ve milletvekillerinin ziyaretler gerçekleştirdiğini belirten Güngör, ilk ay için üyelerine yarım maaş ödediklerini, ikinci ayda ise 10.500 TL daha yarım maaş vereceklerini, ayrıca bazı belediyeler ve dayanışma gösterenlerin işçilere gıda kolisi yardımı yaptığını aktardı.

Grev sürecinin masada sona ermesi için ilk günden beri çaba gösterdiklerini, ancak işçilerin talep ettiği 30 bin TL ücretin kabul edilmediğini hatırlatan Güngör, istedikleri oranın ikinci altı ay için yüzde 50 olduğunu, işverenin en son teklifinin ise yüzde 20 zam oranına çıktığını belirtti. Türkiye'deki yasaların işçilerden yana olmadığını vurgulayan Güngör, patronların işçilerin geçim sıkıntısından faydalanarak yılmalarını beklediğine dikkat çekti. Ancak, genel merkez ve şube olarak, ilk günden itibaren işçilerin yanında olduklarını, birliklerini koruduklarını ve grevi başarıyla sonuçlandırmak için her türlü çabayı göstereceklerini ifade etti.