31 Mart Yerel Seçimleri sonrası yönetimi değişen belediyelerde işçi kıyımı bitmiyor. Seçimden bugüne geçen üç buçuk ay içerisinde işten çıkarılan işçi sayısı 4 bin 815’e ulaştı.

İşe işçi kıyımıyla başladılar

31 Mart’taki seçimleri kazanır kazanmaz ilk icraat olarak işçi kıyımına başlayan bir kısım belediyeler, seçimin üzerinden üç buçuk ay geçmesine rağmen hala işçi düşmanı adımlarını sürdürüyor. Gece-gündüz, kar-kış, bayram, tatil demeden fedakârca çalışan işçiler, haksız ve hukuksuz biçimde işten çıkarılıyor.

Mahmut Arslan Diyarbakır

Çalışanlar yarınından memnun değil

Oba Makarna'da dikkat çeken iddia! Daha önce uyarı yapılmış Oba Makarna'da dikkat çeken iddia! Daha önce uyarı yapılmış

Pek çok belediyede emekçiler yarınından emin değil. İşçiler her sabah işten çıkarılma kaygısıyla işe gelmek, gün boyu huzursuz biçimde, güvensiz bir iş ortamında, yarın acaba ne olacak endişesiyle eve dönmek ve ertesi gün yine aynı endişeyle çalışmaktan yorulmuş durumda.

750 7846 1536X940

İşçi çıkarmada DEM’li belediyeler ilk, CHP’li belediyeler ikinci sırada

İşten çıkarmaların en çok yaşandığı yerlerin başında CHP ve DEM’li belediyeler dikkat çekiyor. DEM Partili Van Büyükşehir ve İpekyolu belediyeleri 797 işçi ile ilk sırada, Diyarbakır Büyükşehir ve ilçe belediyeleri 157 işçi ile ikinci sırada yer alıyor.

CHP’li belediyelerde ise Adana/Yüreği Belediyesi 303 işçi ile başı çekiyor. Onu 300 işçiyle İzmir/Kiraz Belediyesi, 161 işçiyle Uşak, 151 işçiyle İstanbul/Esenyurt ve 115 işçiyle Ankara/Keçiören belediyesi takip ediyor.

Diğer partilere mensup belediyelerle birlikte seçimden bugüne toplam 4 bin 815 işçinin iş akdi feshedildi. İşten çıkarılanların arasında şehit yakınları da bulunuyor.

4 6 1536X1152

Bu ne yaman çelişki!

İşçilerin iş akitlerinin feshedilmesine, tasarruf tedbirleri ve işçi fazlalığı gerekçe gösteriliyor. Ancak bir taraftan işçi çıkarılırken diğer taraftan İŞKUR üzerinden işçi alımı için duyurular yapılıyor, yeni işçiler alınıyor. Belediyelerin ekonomik durumu bahane göstererek ekmeğiyle oynadıkları emekçilerin yerine hangi bütçeyle yeni personel alımı yaptığı sorgulanıyor.

‘Yeni işe alımlar için zemin hazırlanıyor’

HAK-İŞ’e bağlı Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Vekili Halil Özdemir, mevcut işçilerin iş akitleri feshedilerek yeni işe alımlar için zemin hazırlandığına dikkat çekiyor. Özdemir, “Hiçbir gerekçe, çalışanların ekmeğiyle oynamayı meşrulaştırmaz. Herkes biliyor ki; mevcut işçi arkadaşların iş akitleri feshedilerek yeni işe alımlar için zemin hazırlanıyor, yandaşları işe almak için yer açılıyor. Diyarbakır/Bağlar Belediyesinde ‘para yok’ diye 160 arkadaşımız işten çıkarılırken diğer yandan 50 yeni işçi alımı yapıldı” diyor.

1 9

Hukuk mücadelesi sürüyor

HAK-İŞ’e bağlı Hizmet-İş Sendikası haksız ve hukuksuz olarak işten çıkarılan üyeleri için hukuk mücadelesi başlatarak işe iade davası açtı. Sendikanın işten çıkarılan işçilerin işe geri alınması ve yeni işten çıkarılmaların yaşanmaması için başlattığı eylemler ise kararlılıkla sürdürülüyor.

2 4 1536X1039

Seçimin tek kaybedeni emekçiler oldu

Seçim süresince ‘kimsenin ekmeğiyle oynamayacaklarını belirten adayların seçimi kazanmalarının ardından başlattıkları işçi kıyımı binlerce mağdur oluşturdu. İşten çıkarılanlar arasında maaşından başka hiçbir geliri olmayan, çocuk okutan, hastaları olan, il dışında tedavi görenler var.

Resim Tablo 1 Chpnin Kazandığı Belediyelerde İşçi Kıyımı

Aileleriyle birlikte 20 bine yakın insan mağduriyet yaşıyor

İşten çıkarılan 4 bin 815 işçi evine ekmek götüremiyor. Aileleriyle birlikte 20 bine yakın insan mağduriyet yaşıyor. Seçimin kurbanı olan işçiler, işe geri başlatılarak mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.

Resim Tablo 2 Demin Kazandığı Belediyelerde İşçi Kıyımı