Sosyal Güvenlik

Yurt dışına giden sigortalılara ödenen indirim teşviki nedir?

Yurt dışına götürülen veya gönderilen sigortalılara ödenen 5 puan indirim teşviki ve şartları nelerdir? İşte yanıtı...

Abone Ol

Yurt dışında götürülen ya da gönderilen sigortalılara yönelik uygulanan 5 puan prim indiriminin yasal dayanağı 5510 sayılı kanunun 81 maddesinin 1 fıkrasının i bendidir. Bu indirim kapsamında özel sektör işverenlerince ödenmesi gereken yurt dışındaki iş yerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen ya da geçici olarak gönderilen sigortalıların prime esas kazançları üzerinden hesaplanan genel sağlık sigortası primlerinin işveren hissesinin 5 puanlı kısmını Hazine ve Maliye bakanlığı karşılamaktadır.

Bu teşvik 1 Haziran 2013 tarihinden itibaren süresiz olarak uygulanmaktadır. Yararlanma şartları; aylık prim ve hizmet belgesinin muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin yasal süresinde verilmesi, primlerin yasal sürede ödenmesi, kurumu borcunun bulunmaması, varsa yapılandırılmış tecil ve taksitlendirilmiş olması ve düzenli ödenmesi, kayıt dışı sigortalı çalıştırılmaması, sahte sigortalı bildiriminde bulunulmaması gerekmektedir.

Teşvikten yararlanılacak tutar asgari ücret alt sınırı üzerinden bin TL 13 kuruş, asgari ücret üst sınırı üzerinden 3.000 TL 38 kuruştur.