Sosyal Güvenlik

Yurtdışına giden vatandaşlar Türkiye'de sigortalı olabilir mi?

Yurt dışına çıkmış vatandaşlar aynı zamanda Türkiye' de sigortalı olabilir mi? Hangi ülkelerde ikamet eden vatandaşlar Türkiye'de sigortalı olabilir? İşte merak edilen soruların yanıtı...

Abone Ol

İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için Türkiye'de ikamet etmek gerekir. Ancak Fransa, İngiltere, İsveç ve İsviçre ile imzalanan ikili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında, bu ülkelerde ikamet eden veya çalışan vatandaşlar, talep etmeleri halinde ülkemiz mevzuatına göre isteğe bağlı sigortalı olabilirler. Diğer ikili sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış ülkelerde ikamet eden vatandaşların ise isteğe bağlı sigortalı olmaları mümkün değildir. Ancak ikameti Türkiye'de iken isteğe bağlı sigortalı olmuş, sonrasında bu dört ülke dışındaki diğer ülkelere giden sigortalılar, ikametini bu ülkelere taşıdıkları tarihe kadar isteğe bağlı sigortalı olarak kalmaya devam edeceklerdir.

Yurtdışına giden vatandaşların, eksik SGK günlerini tamamlamak amacıyla ülkemizdeki bir işyerinden 4/a (SSK) sigortalısı olarak bildirilmesi önerilmemektedir. Emeklilik başvurusu sırasında, sigortalı olarak bildirilen süreler içinde yurt dışında bulunduğu tespit edilen kişilerin, bu sürelerdeki hizmetlerinin geçerli sayılabilmesi için, işverenin yurtdışında görevlendirildiğini kanıtlayan belgeleri ibraz etmesi gerekmektedir. Ayrıca, sigortalı adına yapılan yurtdışı gidiş ve geliş harcamalarının da işyeri defter ve kayıtlarına işlenmiş olması beklenmektedir.

Sigortalının yurt dışında bulunduğu süreler zarfında ilgili işyerinde hizmet akdine tabi çalıştığı ve geçici olarak görevlendirildiği belgeleriyle kanıtlanırsa, bu süreler emekli aylığının hesabında dikkate alınır. Kanıtlanamadığı takdirde ise, sigortalının yurt dışında bulunduğu süreler emekli aylığının hesabına dahil edilmez ve ödenen primler iade edilmeyerek Kuruma irat kaydedilir.

NACE KODUNA DİKKAT!

İşyeri bildirgesi düzenlenirken e-Devlet uygulamaları üzerinden işyerinin faaliyet alanına ilişkin NACE kodunun sisteme girilmesi gerekir. İşyeri bildirgesi düzenlenirken NACE kodu sisteme girilmelidir. İşverenin sisteme girdiği NACE kodu, vergi levhasındaki NACE kodu ile aynı olmalıdır. İşyeri bildirgesi SGK'ya gönderilmeden önce, tescil edilecek işyerine/şubeye ait vergi levhasının taranarak bildirgede gönderilmesi gerekir.

Şirketler, SGK'ya tescil edilecek işyeri dosyasına ana faaliyet konusu dışında ilave faaliyet konularına ilişkin NACE kodları ekleyebilir. Vergi levhasında yalnızca ana faaliyete ilişkin bir NACE kodu yer alsa da, şirketler dört tane ilave faaliyet konusu (NACE kodu) belirleyebilir. Bu ek faaliyetlere ilişkin NACE kodları, vergi dairesinden alınacak mükellefiyet belgesinde gösterilir.

İşyeri dosyasında ana faaliyet konusu dışında ilave faaliyet konusu bir iş veya hizmet yürütülecekse, işyeri bildirgesine ilave faaliyete ilişkin NACE kodu yazılmalı ve ilave faaliyete ilişkin NACE kodunu gösteren vergi dairesinden alınmış mükellefiyet belgesinin de işyeri bildirgesi ekinde SGK'ya gönderilmesi gerekir. Mevcut işyeri dosyasının NACE kodunun değiştirilmesi durumunda da aynı işlemler yapılmalıdır.

Ticaret Sicil Müdürlüğü'nce tescil edilmiş faaliyet konularına uygun olması kaydıyla, ilgili vergi dairesine "Ek Faaliyette Bulunma Dilekçesi" doldurularak ilave faaliyet (NACE) kodu talep edilmesi ve ardından ilgili Ticaret Odasına bir dilekçe ile müracaat edilmesi gerekmektedir.

  • İlgili vergi dairesine, İnteraktif Vergi Dairesi veya Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet sitesinde yer alan “Ek Faaliyette Bulunma Dilekçesi” doldurularak ilave faaliyet (NACE) kodu talebinde bulunulması
  • İlave NACE kodunun yer aldığı mükellefiyet yazısının vergi dairesinden veya İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden alınmasının ardından ilgili Ticaret Odasına bir dilekçe ile müracaat edilmesi

Gerekiyor.