Arslan: tartışılması gereken asgari ücretin ne olacağı değil, nasıl oluşturulacağıdır Arslan: tartışılması gereken asgari ücretin ne olacağı değil, nasıl oluşturulacağıdır

Çalışan tarafından atılan e-postada, “Merhabalar, bana verilen zam oranını zarf içinde insan kaynaklarına iade ediyorum. Bu oranı kim ya da kimler belirlediyse aralarında paylaşsınlar, bilginize” ifadeleri yer aldı.

Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre işveren, aldığı bu mesaj üzerine çalışanın işine son verdi. Çalışan S.A.A. ise iş akdinin haksız feshedildiğini ifade ederek kıdem ve ihbar tazminatı ödenmesine karar verilmesi talebiyle Çatalca 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu.

Mahkemeye alacak davası açan çalışan, davanın reddi kararıyla karşılaştı. Söz konusu e-postanın işveren vekillerinin onur ve saygınlığına zarar verebilecek örtülü hakaret niteliği taşıdığını, işveren tarafından yapılan feshin haklı olduğunu belirterek S.A.A’nın kıdem ve ihbar tazminatı talebini reddetti.

S.A.A., 23 Kasım 2020'de AYM'ye bireysel başvuruda bulundu. AYM, işçinin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vererek işçiye 30 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi. AYM, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine dair iddiaların kabul edilebilir olduğuna karar verdi.

SENDİKA YÖNETİCİSİNE TAZMİNAT  VERİLECEK

AYM ayrıca, Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) yöneticisi Yakup Tekin’in iş sözleşmesinin feshedilmesini “sendika hakkının ihlal edilmesi’’ olarak kabul ederek Tekin’e 30 bin TL manevi tazminat ödemesine hükmetti.