Aile hekimleri, 1 Kasım'da yürürlüğe giren, iş yükünü artırdığını ve hak kayıplarına neden olduğunu söyledikleri Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin geri çekilmesini istiyor.

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan'ın danışmanından asgari ücret beklentisi! Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan'ın danışmanından asgari ücret beklentisi!

GREV 5 GÜN SÜRECEK

Aile hekimleri, 5-7 Kasım 2024 tarihlerinde gerçekleştirdikleri üç günlük grevin ardından sağlık hizmetlerine ara vermiş ancak 8 Kasım itibarıyla işbaşı yaparak hizmet vermeye devam etmişti. Ancak bu süreçte aile hekimleri, taleplerine yanıt alamadıklarını belirterek aralık ayında beş günlük yeni bir grev kararı almıştı. Dün yurt genelinde başlayan grev, 5 gün sürecek. Grev sürecinde sadece acil sağlık hizmetleri ve hayati önem taşıyan durumlar için nöbetçi sağlık merkezleri devrede olacak.

Koruyucu sağlık hizmetlerinin göz ardı edilmesine, ilaç yazma haklarının kısıtlanmasına ve sağlık hizmetinin ücretlendirilmesine karşı çıkan hekimler sık sık "Sağlıkta performans ölüm getirir", "Sağlık haktır satılamaz", "Bakan istifa" sloganları attı. Yapılan ortak açıklamada, sağlık sisteminin performansa dayalı, bilimsel yaklaşımdan uzak yönetmelikler ile düzeltilemeyeceğine vurgu yapıldı.

ÇALIŞANLARIN YÜZDE 97'Sİ YASAYI TEHDİT OLARAK GÖRÜYOR

Genel Sağlık İş Sendikası, aile hekimleri için belirsiz sözleşme koşulları, düşük hak edişler ve performansa dayalı ödemeleri içeren söz konusu yönetmeliğe yönelik bir alan araştırması yaptı.

Araştırma sonuçlarına göre aile sağlık merkezi çalışanlarının; yüzde 99.3'ü yönetmeliğin sözleşme yenileme koşullarını belirsizleştirdiğini, yüzde 97'si iş güvencesi açısından bir tehdit niteliği taşıdığını, yüzde 98.5'i ise gelir kaybı yaşanmasına neden olacağını düşünüyor.