Fernas Madencilik işçileri bu kez da sahnede seslerini duyurdu Fernas Madencilik işçileri bu kez da sahnede seslerini duyurdu

23. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Kongresi TÜRK-İŞ ve Ordu Üniversitesi işbirliğiyle Ordu’da başladı. Kongrenin açılışına, TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Koop-İş Genel Başkanı Eyüp Alemdar, Ordu Valisi Muammer Erol, Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Gürol Özcüre, Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın yöneticileri, temsilcileri, uzmanları ve üniversitemizin Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü akademisyenleri ve öğrencileri katıldı.

'Milyonlarca işçi, işsiz kalma tehlikesi ile karşı karşıya'

Açılış konuşmasında sanayi 4.0, dijitalleşme ve yapay zeka gibi konularda üniversiteler ve sendikalar arasında oluşturulacak işbirliğinin önemine dikkat çeken ve bu anlamda en önemli konulardan birinin dijital çağdaki yeni iş tanımı olduğunu öne süren Eyüp Alemdar, “Çalışma yaşamında yeni bir sürecin içerisine girdik. Sanayi 4.0 tartışmaları ile başlayan bu süreç, teknolojinin üretim biçimlerine olan etkisini tamamen değiştirdi. Bizim de bu dönemde yeni konular hakkında görüş alışverişinde bulunup yeni teknolojileri konuşmamız lazım. Çünkü dünyada birçok sektörde çalışanlar için gündemde olan en önemli konulardan biri dijital çağda yeni iş tanımıdır. Sanayi 4.0, dijitalleşme, yapay zeka gibi konuların çalışma saatleri ve günlerini etkileyeceği, çalışma yaşamını derinden değiştireceği bir düzende gelişen teknoloji karşısında milyonlarca işçi işsiz kalma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bu durumda biz de sendikalar olarak, üniversitelerimizle birlikte farklı politikalar geliştirmeli, eğitim çalışmalarına önem verip, çalışanları donanımlı hale getirerek, bu sürece hazırlamalıyız. Sürdürülebilir bir dünya için hep birlikte yılmadan, yorulmadan çalışmak zorundayız. Robot teknolojisiyle üretime geçen fabrikalar, esnek çalışma biçimleri ve yeni istihdam modelleri, işçi sınıfının üstesinden gelmek zorunda olduğu, yeni mücadele alanlarını ortaya çıkardı" dedi.

'Farklı istihdam biçimleri ile mücadele etmeliyiz'

Konuşmasının devamında gelir eşitsizliği karşısında örgütlü mücadelenin önemine değinen Alemdar,  "Örgütlü toplum ve sendikalar, demokrasimiz için olmazsa olmazdır. Şu anda gündemde, yeni bir anayasa, yeni bir iş kanunu tartışması var, yani yeni bir yapılanma, yine bir değişim süreci gündemde. Ama biz eğer yeniden yapılanmayı konuşacaksak, değişimi konuşacaksak, bunu işçi sınıfının hak ve özgürlüklerinin geliştirilmesi için de konuşmalıyız. Yoksa bu konuşacaklarımız, milyonların değil, ekonomik gücü elinde tutan azınlıkların, çokuluslu sermayenin yararına olacaktır. Biz bu değişim sürecinde, özelleştirmelerle, taşeronlaşmayla, vergi adaletsizliğiyle,  kıdem tazminatı hakkımıza yönelen saldırılarla, esnek ve farklı istihdam biçimleri ile mücadele etmeliyiz. Tüm enerjimizi bu alanlara vermeliyiz. Çünkü biz, enerjimizi bu alanlara verirsek, işçi sınıfının hak ve özgürlüklerini koruyup geliştirebiliriz" diye konuştu.