HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, Türk Madeni Usul ve İcra İflas Hukukçuları Birliği (MİHBİR) ile Adalet Bakanlığı’nın Antalya’da gerçekleştirdiği “Yeni Yasal Düzenlemeler Işığında Arabuluculuk Kurumuna Genel Bakış” programında konuştu.
ARABULUCULUK SİSTEMİ NEDİR?
Arabuluculuk sisteminin işçileri vazgeçilmez temel haklarını bile elinden alan bir noktaya getirdiğini belirten Arslan, “Uluslararası alanda ülkemizde de belirlenmiş hakların pazarlık konusu yapılması ve bu pazarlık konusunda hak ettiklerimizin alınması için imza atılmasını arabuluculuğun başlangıcı olarak kabul edemeyiz. Ama biz yasanın asgari hadleri bile tartışma konusu yapıyoruz. Arabuluculuk sistemi işçiden alınan imza ile kıdem tazminatı azami sayı ve yıllık ücretli izin konusundaki yasal hadleri aşağıya çekiyor. Bu sistem bizim sorunlarımızı çözmüyor ve arabuluculuk sisteminin bu şekilde devam etmesi mümkün değil” dedi
Çalışanların yargıya giden işçilik alacak davalarının uzun süre geçmesinden dolayı büyük bir mağduriyet yaşandığını kaydeden Arslan, 10 yıl önce açılmış bir alacak davasındaki asgari ücretin üzerinden uzun süre geçmesinden dolayı bir mağduriyet yaşanıyor. Burada bir iyileştirme yapılması gerekiyor. Davanın görüldüğü en son tarih esas alınarak işleyen bir sistem kurulamaz mı” diye sordu.
İşe iade ile ilgili süreç devam ederken işçinin alacaklarını tahsil etmesi gerektiğini ifade eden Arslan, “Türkiye’deki endüstriyel ilişkiler sistemi mağdur ederken bir de bunu yargı süreçleriyle desteklediğiniz zaman iş, içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Yargının öncülük yapmasını talep ediyoruz” diye konuştu.