DİSK, Çukurova Bölgesi'nde "Artık Yeter! Geçinemiyoruz" ve "Gelirde, Vergide, Ülkede Adalet İstiyoruz" şiarlarıyla Mersin'de ilk bölgesel mitingini düzenledi.

DİSK'ten ücret artırılması talebi! DİSK'ten ücret artırılması talebi!

SORUNLARIN KÖKENİ 12 EYLÜL

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye'de işçilerin, emekçilerin ve halkın geniş kesimlerinin yoksullaştığını, işsizlikle boğuştuğunu ve hayat pahalılığı nedeniyle temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiğini belirtti. Gelirde, vergide ve ülkede adalet talebinin daha yakıcı hale geldiğini anlatan Çerkezoğlu, 12 Eylül Askeri Darbesi'nin 44. yıl dönümüne de değinerek, bugünkü Türkiye'nin temel sorunlarının kökeninin o döneme dayandığını söyledi. 12 Eylül darbesinin sınıfsal karakterini unutmamak gerektiğini belirten Çerkezoğlu, darbenin işçi sınıfına karşı yapılmış bir sermaye darbesi olduğunu ifade etti. Darbenin ardından uygulanan neoliberal politikaların, Türkiye'yi bugün karşı karşıya kaldığı ekonomik ve toplumsal krizlere sürüklediğini ifade etti.

Çerkezoğlu, Orta Vadeli Program'da yer alan "geçici iş ilişkisi" ve "kullan-at işçilik" kavramlarının işçilerin güvencesiz çalıştırılmasına yol açacağını belirtti. Ayrıca sosyal güvenliğe ayrılan bütçenin kısıtlanmasının emeklileri zor duruma düşüreceğini söyledi. Çerkezoğlu, sosyal güvenlik sistemindeki adaletsizliklerin devam ettiğini ve bu sistemin tepeden tırnağa yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

TAZMİNATI ORTADAN KALDIRMAK İSTİYORLAR

Tamamlayıcı emeklilik sistemi adı altında kıdem tazminatının ortadan kaldırılmak istendiğini ifade eden Çerkezoğlu, Türkiye işçi sınıfının yıllardır bu tür girişimlere karşı mücadele ettiğini hatırlatarak , "Kıdem tazminatımıza sonuna kadar sahip çıkacağız. Ölmek var, dönmek yok. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınan adil bir vergi sistemi için mücadele ediyoruz” ifadelerini kullandı.