Türkiye İşçi Delegesi ve TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, 112’inci Uluslararası Çalışma Konferansı kapsamında düzenlenen oturumda konuştu. Konuşmasında iş kazalarının temelinde çalışanı yok sayan bir kar  hırsı olduğunu dile getiren Atalay, dar ve sabit gelirli vatandaşların yaşadığı ekonomik durumun da son 25 yılın en kötü noktası olduğunu vurguladı.

'AZ KAZANANDAN AZ, ÇOK KAZANANDAN ÇOK VERGİ ALINMALI'

Geçtiğimiz yıl iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle çok sayıda işçi hayatını kaybettiğini dile getiren Atalay,  "Yaşanan bu iş cinayetlerinin ve dünya emekçilerinin yaşadığı sorunların merkezinde insanı ve çalışanı yok sayan aşırı kar hırsı bulunmaktadır. Ülkemde de, dar ve sabit gelirlilerin durumu son 25 yılın en kötü noktasındadır. Yüksek enflasyon nedeniyle geçim şartları ağırlaşmış, ücretliler satın alma gücünü kaybetmiş, çalışanların üzerindeki ağır vergi yükü sebebiyle gelir adaleti bozulmuştur.  Yapılacak düzenlemeyle az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalıdır" dedi.

'ILO SÖZLEŞMELERİ TAM OLARAK UYGULANMALI'

Dünyanın hemen her yerinde sendikal hakların geriye gittiğini vurgulayan Atalay, " ILO Sözleşmelerinin sendikal hakları ve çalışma koşullarını düzenlemede önemli bir etkisi vardır. Ancak çok sayıda ülkede, bu sözleşmelerin birçoğu uygulanamaz hale gelmiştir. Bunun temel nedeni, özellikle çok uluslu şirketlerin sendikal haklar üzerinde uyguladığı baskılardır. Her alanda kuralsız çalıştırma yaygınlaşmış, çalışma koşulları bozulmuştur.  Çalışma hayatının sorunlarının çözülebilmesi için ülkeler tarafından kabul edilen ve onaylanan ILO Sözleşmeleri tam olarak uygulanmalıdır" diye konuştu.

Atalay, Gazze'de yaşanan insanlık dramına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Atalay, "

Drenaj çalışmasında oluşan göçükte 1 işçi hayatını kaybetti Drenaj çalışmasında oluşan göçükte 1 işçi hayatını kaybetti

Biz burada konuşurken; bebekler, çocuklar, kadınların da aralarında olduğu siviller hayatını kaybetmeye devam etmektedir.

'ARTIK HAREKETE GEÇİLMELİ'

Dünyanın her tarafında öğrenciler, Filistin’e destek gösterileri yaparken, biz sendikacılar da dahil olmak üzere bu salondakiler, öğrenciler kadar etkili bir tepki gösteremiyoruz. Filistin’de ve dünyanın diğer bölgelerindeki savaşların ve işçi hak ihlallerinin bir an evvel sona ermesi için uluslararası topluma, konuşmanın ötesinde artık harekete geçme çağrısında bulunuyor, teşekkür ediyorum" dedi.