Memur-Sen Kadın Komisyonu tarafından hazırlanan "Kadın Kamu Görevlilerinin Afet Müdahale ve Afetle Mücadele Süreçlerindeki Rolüne İlişkin Niteliksel Bir Araştırma" raporu, Memur-Sen Genel Merkezi’nde düzenlenen bir basın toplantısıyla paylaşıldı.

Drenaj çalışmasında oluşan göçükte 1 işçi hayatını kaybetti Drenaj çalışmasında oluşan göçükte 1 işçi hayatını kaybetti

Memur-Sen Kadın Komisyonu Başkanı Sıdıka Aydın'ın da katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısına, konfederasyon bünyesindeki sendikaların genel başkanları, teşkilat mensupları, davetliler ve basın mensupları da katıldı.

Sıdıka Aydın, basın toplantısında, "Asrın Felaketi" olarak adlandırılan depremlerde herkesin elini taşın altına koyduğunu belirterek, genç-yaşlı, kadın-çocuk demeden herkesin yardım ettiğini söyledi. Aydın, Genç Memur-Sen bünyesinde kurulan 270 kişilik Memur-Sen Arama Kurtarma ekipleriyle enkaz altında kalan insanların kurtarılmasına yardımcı olduklarını ve 70 ilde yardım kampanyası başlatarak bölgeye nakdi ve ayni yardımlar ulaştırdıklarını ifade etti. Ayrıca, Konfederasyonları ve bağlı sendikaların Ankara başta olmak üzere tüm konukevlerini depremzedelerin kullanımına açtıklarını ve Kadınlar Komisyonu öncülüğünde kadın depremzedelerin ihtiyaçlarını gidermek için "Kadın Paketi" kampanyası düzenlediklerini belirtti. Aydın, sahadaki çalışmalarının psiko-sosyal destek sağladığını da vurguladı.

“Deprem bölgesindeki kamu görevlilerine acil iyileştirmeler yapılmalıdır”

Aydın konuşmasının devamında, Memur-Sen tarafından daha önce gündeme getirilen ve kazanıma dönüşmesi için mücadele edilen talepleri hatırlatarak, kadınların güçlendirilmesi ve katılımının teşvik edilmesinin, daha dirençli ve adil toplumlar inşa etmek için kritik önem arz ettiğine dikkat çekerek şu şekilde konuşmasını sonlandırdı:

“Bölgede yeniden inşa, onarım ve rehabilitasyon sürecinin sağlıklı ilerleyebilmesi için deprem bölgelerinde istihdam edilen ve edilecek olan kamu görevlilerine mali, sosyal ve özlük haklar bakımından acil iyileştirmeler sağlanmalıdır. Deprem bölgesinde kamu hizmetinin eksiksiz yürütülmesi için öncelikle istihdamı artırmak ve tayin, geçici - sürekli görevlendirme uygulamalarının kapsamını genişletmek gerekmektedir. Kira yardımı tutarı, süresi ve kapsamı genişletilerek revize edilmelidir. TOKİ ve benzeri kurumlar aracılığıyla kamu görevlileri için ayrı konut projeleri hayata geçirilmelidir. Özellikle deprem bölgesindeki kamu görevlileri başta olmak üzere kadroya geçen personele 3 yıllık süre sınırının uygulanmaması ve eş tayin hakkından faydalanması olumlu bir düzenleme olacaktır. Esnek çalışma modellerinin, pilot uygulama olarak depremden etkilenen illerde denenmeye başlanılabilir. Yasal düzenleme ile deprem nedeniyle mağduriyet yaşamış öğrencilere dershane, eğitim ve benzeri öğrenim alanları için ek kontenjan ve zorunlu indirim uygulamaları yapılması gerekmektedir”