Kahramanmaraş'ta bulunan Afşin Elbistan Termik Santrali'nde sıkça gündeme gelen işçi kıyımlarına ilişkin sorunlar Meclis'e taşındı. Türkiye'de faaliyet gösteren en büyük santrallerden biri olan Elbistan Termik Santral'inde çalışan işçiler, yönetim tarafından herhangi bir gerekçe gösterilmeden işten çıkarılıyor. 

Konuya ilişkin hazırladığı soru önergesini Meclis'e taşıyan CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, söz konusu işten çıkarımlarla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığını merak ettiklerini dile getirdi. Bakan Işıkhan'dan bu soruların yanıtlanmasını talep eden Öztunç, bölgede istihdamın artırılması için yeni çalışmaların da gündemlerinde olup olmadığını da sordu.

BU ÇIKARIMLAR HANGİ YASAL MEVUZATA DAYANIYOR?

Depremi yaşayan bu insanların işlerinden de olmasının vicdani bir hareket olmadığını dile getiren Öztunç, "Hem buradaki hava kirliliğine sebep olacaksın hem de bu insanları işsiz bırakacaksın" diyerek sorularını şöyle sıraladı:

1- Sık sık santralden işçi çıkarılmasının gerekçeleri nelerdir? Bu karar, hangi ekonomik veya işletmese! gerekçelere dayanmaktadır? Özelleştirme sürecinde Çelikler Holdingin çalışan işçilere verdiği işten çıkarılmayacakları yönündeki sözler neden tutulmamıştır?

2- Afşin Elbistan Termik Santrali'nde son bir yıl içinde kaç işçi işten çıkarılmıştır? İşten çıkarma süreci ile ilgili olarak işçi sendikaları veya diğer ilgili temsilcilerle herhangi bir görüşme veya müzakere yapılmış mıdır?

3- İşten çıkarmalar, hangi yasal mevzuata dayanarak gerçekleştirilmiştir?

4- Bu işten çıkarmaların, Afşin-Elbistan bölgesindeki ekonomik ve sosyal durum üzerindeki etkilerinin ne olacağı hesaplanmış mıdır? Bölgedeki istihdamın artırılması için herhangi bir tedbir düşünülmüş müdür?

Oba Makarna'da dikkat çeken iddia! Daha önce uyarı yapılmış Oba Makarna'da dikkat çeken iddia! Daha önce uyarı yapılmış

5- Afşin Elbistan Termik Santrali'ndeki işten çıkarma sürecinin iş güvenliği ve. işçi sağlığı üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi olup olmadığı konusunda bir değerlendirme yapılmış mıdır?

6- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu işten çıkarmalarla ilgili olarak herhangi bir inceleme başlatmış mıdır? İşten çıkarılan işçilerin yeniden istihdam edilmesi veya alternatif iş imkanlarının sağlanması amacıyla Bakanlık tarafından herhangi bir çalışma veya destek programı yürütülecek midir?