Fernas Madencilik işçileri bu kez da sahnede seslerini duyurdu Fernas Madencilik işçileri bu kez da sahnede seslerini duyurdu

Eskişehir Büyükşehir Belediyesine bağlı Espark AŞ’de çalışan işçiler, TİS görüşmelerinde herhangi bir anlaşmaya varılamamasının ardından isyan etti. Yaklaşık 3 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde ara buluculuk süreci de sona erdi. Görüşmelerin sonuçsuz kalması, işçinin tepkisinin daha da artmasına yol açtı. İşçiler, “Eylemse eylem, grevse grev, biz bunu derken, sendikacılar iş barışına zarar gelir diyor” diye tepki gösteriyor.

YÜZDE 40 ZAM YAPILMALI

Özellikle ücretlere zam konusunda Belediye yönetimi ile anlaşamadıklarını belirten Espark işçisi, yönetim tarafından yüzde 25 zam oranı önerildiğini ancak bu oranın işçinin derdine derman olmayacağını söylüyor. Bu anlamda en az yüzde 40 zam yapılması gerektiğini belirten Espark işçisi, “Görüşmelere sadece baştemsilciler katılıyor. Biz de her görüşme sonrası baştemsilcilerden bilgi aldık. Her seferinde bir sonraki toplantıda istenen rakamların alınacağını söylediler ama yüzde 25’in üzerine çıkılmadı. Üstelik sosyal haklar görüşme konusu dahi edilmemiş” dedi.

BU ORANDA ZAMMI KABUL ETMİYORUZ

30 gün ilave tediye aldıklarını ancak bu rakamın yetersiz oluşunun konuşulmadığını belirten işçi, "İki çocuk için 70 lira çocuk yardımı alıyoruz, neye yarar? 100 lira yemek ücreti yatıyor, nerede yemek yenilebilir bugün o paraya. Yol parası tramvay üzerinden iki binişlik hesaplanıyor. E dolmuşla gelen var. Yani sonuçta her türlü işçi kaybediyor. Ocak ayı için de enflasyonun üzerine yüzde 1 refah payı teklif ediliyor. Biz diyoruz ki ‘Asgari ücrete yapılacak zam oranı üzerine refah payı verilsin.’ Açıklanan enflasyon oranları zaten çarpıtılmış, güvenmiyoruz. Temmuzda asgari ücrete zam yapılmadığı için ocak ayında yüzde 30-40 gibi bir oranda zam yapılacağını düşünüyoruz. Ama enflasyonu muhtemelen yüzde 10-15 açıklayacaklar. Biz bu oranlarda zammı kabul etmiyoruz” diye konuştu.