Çalışma koşullarına karşı artık dayanamayan fırın işçileri, pazar günü iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Diyarbakır’da gerçekleşen eylemde, tüm fırın işçileri Dağ Kapı Meydanı’nda bir araya geldi. Eyleme DİSK/Gıda İş Sendikası ve Amed Fırın İşçileri Komisyonu da katılarak basın açıklaması düzenledi. 

Tüm işçiler adına açıklamayı okuyan DİSK/Gıda-İş Sendikası Fırın İşçileri Komisyonu üyesi Mehmet Sadık Ezgin, 2024 yılında hâlâ sigortasız olarak belirsiz çalışma saatleri ile işçiilere hiçbir tatil hakkı tanınmadan adeta köle gibi çalıştırılmasını hayetler içerisinde izlediklerini belirtti.

"SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRMAK SUÇTUR"

Daha önce defalarca, bu tür çalışma koşullarının düzeltilmesi için yetkililerle konuştuklarını dile geetiren Ezgin şöyle konuştu:

“Ancak geri dönüş alamadık ve bugün bu meydanda iş bırakarak bir kez daha uyarımızı yapıyoruz. Buradan fırın iş

verenlerine bir kez daha sesleniyoruz: İşçisini bu koşullarda çalıştırmak bu ülkenin anayasasına göre suçtur! Yasaya göre bir işverenin çalışanını haftada 45 saatin üzerinde çalıştırması suçtur! Sigortasız işçi çalıştırmak bu ülkenin yasalarına göre suçtur ve cezası vardır. Tüm fırınların denetlenmesini ve ülkenin iş yasasına aykırı işçi çalıştıran tüm fırın işverenlerine yaptırım uygulanmasını talep ediyoruz.”

Talepleri karşılanana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Ezgin, “İnsan gibi çalışacağımız bir iş için, ekmek davamız için verdiğimiz bu mücadelede Amed halkının da yanımızda olacağından şüphemiz yoktur. Direne direne kazanacağız!” dedi.

FIRIN İŞÇİLERİNİN TALEPLERİ 

Fırın işçilerinin talepleri şöyle:

Elbistan Termik Santrali'ndeki işçi kıyımları Meclis'te soruldu Elbistan Termik Santrali'ndeki işçi kıyımları Meclis'te soruldu
  1. "Çalışma saatlerimiz haftada 45 saati geçmeyecek şekilde düzenlensin.
  2. Haftanın bir günü tatil günü olarak belirlensin. Özel günlerde (Bayramlar, yas günleri vb.) izin hakkımız sağlansın.
  3. Yılda en az 24 gün yıllık izin hakkımız sağlansın.
  4. Yasa dışı bir biçimde sigortasız işçi çalıştıran fırınlar denetlensin, cezai işlem uygulansın. Sigortasız çalışan tüm arkadaşlarımızın sigorta girişleri yapılsın."