Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, 18 Mayıs 2024 tarihinde Sakarya’da TİSK ve Türkiye Adalet Akademisi iş birliğinde bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen İş Hukuku Değerlendirme Sempozyumuna katıldı.

Fernas Madencilik işçileri bu kez da sahnede seslerini duyurdu Fernas Madencilik işçileri bu kez da sahnede seslerini duyurdu

Sempozyuma Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un yanı sıra işçi ve işveren temsilcileri katıldı. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, sempozyumda yaptığı konuşmada, işçilerin sigorta, vergi ve gelir adaletsizliği, kıdem tazminatı ile iş kazaları konusunda yaşadıkları sorunlara değinerek arabuluculuk davalarının nasıl sonuçlandığını görmek istediklerini söyledi.

Arabuluculuk sisteminin, Türkiye'nin endüstri ilişkileri sistemine katkısının olmadığını düşündüklerini söyleyen Arslan, arabuluculuk sisteminin acıları çoğalttığını,  insanların yüreğini daha da yaktığını, o yüzden bunun zorunluluktan kurtarılması gerektiğini dile getirdi.

İŞ GÜVENCESİ SENDİKAL ÖRGÜTLENMEYİ GÜÇLENDİRİYOR

Arslan, iş güvencesinin, sendikalı örgütlenmeyi güçlendireceğini belirterek şöyle devam etti:

"Sendikalar güçlü olursa neyi sağlarlar? Üç tane temel sorunumuzu çözer. Bir; iş kazalarındaki ölüm oranları yüzde 1'in altına düşer. Bizim örgütlü olduğumuz yerlerde iş kazalarından kaybettiğimiz evlatlarımızın oranı yüzde 1'in altında. İki; gelir adaletsizliğini önleyeceğiz çünkü sendikalaşma, toplu sözleşme demek. Toplu sözleşme, daha fazla ücret demektir. Türkiye'nin bu gelir adaletsizliğini çözmek için önemli bir argüman. Bunu yapacağız. Üç; kayıt dışını ortadan kaldırıyor. Örgütlendiğimiz yerlerde kayıt dışı yok. Sendikalaşmayı sağlayarak aslında temel sorunlarımızı çözmemiz kolaylaşır."