Kamuda Tasarruf Paketi kapsamında personele sunulan servis hizmeti ve giyim yardımının kaldırılması çalışanlarda hayal kırıklığına ve tepkiye neden oldu. Bir çok kurumda çalışanlar sendikalarına sessiz kaldıkları gerekçesiyle tepki gösterirken istifa etmeye başladılar. Memur-Sen ve Kamu-Sen'den yapılan yazlı açıklamalarda verilen hakların geri alınamayacağı ve düzenlemenin yargıya taşınacağı ifade edildi.
Önümüzdeki 3 yıl boyunca uygulanacak "Kamuda Tasarruf Paketi" madde madde açıklandı ve tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Paket içerisinde yer alan ve memurlar açısından önemli olan maddelerden biri de personel servisi ve giyim yardımı uygulamasıyla ilgili.
Memurlara toplu taşıma kartları ile yolculuk yapmaları sağlanacak ancak bazı lokasyonlardaki kurumlara ulaşımda aktarmalı olarak birkaç toplu taşıma aracı kullanmak gerekiyor. Bu da çalışanların evlerinden çok daha erken çıkmalarına ve iş çıkışında daha geç evlerine ulaşmalarına zemin hazırlıyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konu hakkında "Savunma ve güvenlik hariç, toplu taşıma olan yerlerde, kamuda personel servisi hizmetini sözleşme bitiminde sonlandırmayı hedefliyoruz" demişti.
Bir diğer tasarruf kalemi ise giyim yardımı. Yeni düzenlemede giyim yardımının kupon, çek ve benzeri ödeme araçları ile yapılması ve nakdi ödeme araçları kaldırılıyor. Sözkonusu durum memurların tepkisini çekerken, üyesi oldukları sendikalarını kazanılmış haklarının geri alınmaması konusunda harekete geçmeleri için uyarıda bulunuyorlar. Hatta servislerin ve giyim yardımın kaldırılması sebebiyle bazı kurumlarda yükselen seslerle sendikalarından istifa edenlerin sayısı her geçen gün artıyor.
Söz konusu madde şu şekilde:
“25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu uyarınca uygulamaya konulan toplu sözleşmelerde öngörülen koruyucu giyim ve donanım malzemeleri, söz konusu sözleşmelerde yer alan hizmetlerde görev yapan personel ile sınırlı olarak, ayni şekilde verilecektir. Bu yardım karşılığında çek, kupon veya benzeri ödeme araçları kullanılmayacak ve nakdi bir ödemede bulunulmayacaktır.”
Memur-Sen'den açıklama geldi
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sosyal medya hesabı üzerinden açıklanan genelgeye ilişkin yazılı açıklama yaptı.
"Kamuda emekten tasarruf edilmemeli"
"Kamuda, israfı ortadan kaldıracak düzenlemelere destek verdiğimizi belirtirken, defaatle her mecrada söylediğimiz gibi kamuda emekten ve alın terinden tasarruf edilmemesi gerektiğini de bir kez daha yineliyoruz" ifadelerini kullanan Yalçın, şunları kaydetti:
“Öncelikle, 3. Dönem Toplu Sözleşmeden bu yana kazanımımız olan 'Servis Hizmetinin sunulması' hükmü dahil, Anayasal hak olarak Toplu Sözleşme'nin bizatihi 'Tarafı' sıfatıyla bağıtladığımız hükümlerine yönelik düzenleyici işlem tesis edilmesini doğru bulmadığımızı, bu durumun başta Anayasa olmak üzere ILO normlarına, uluslararası sözleşmelere ve toplu sözleşmenin özerkliği ilkesine aykırılık oluşturacağını ifade ediyoruz.”
"Hükümlerimizin engellenmesine yönelik düzenlemelerin yargıya taşınacak"
Yalçın, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Memur-Sen olarak; toplu sözleşme masasında gece-gündüz demeden mücadele ve müzakere ile elde ettiğimiz kazanımların eksiksiz uygulanması için mücadelemiz sürecektir. Toplu Sözleşme hükümlerimize yönelik başta bu düzenleyici işlem olmak üzere bütün iş ve işlemleri Sendikalarımız ve Konfederasyonumuz takip etmektedir. Önümüzdeki süreçte hükümlerimizin engellenmesine yönelik düzenlemelerin yargıya taşınması noktasında da gerekli adımları atacak, kamu görevlilerimizin haklarında geriye gidilmesine izin vermeyeceğiz.”
Emeğin ve alın terinin karşılığı israf değildir
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci yaptığı açıklamada toplu sözleşme hükümlerinin kanun gücünde değerlendirildiğini ve halen yürürlükte olan toplu sözleşme ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararlarının, personel servisleri, seyahat kartları, giyim yardımları, fazla mesai ücretleri gibi Cumhurbaşkanlığı Genelgesine konu olan pek çok hususa ilişkin, kanun gücünde hükümler içerdiğini söyledi.
Yargıya taşıyacağız
Kanun hükmündeki kararların normlar hiyerarşisine aykırı bir biçimde genelgeler ya da yönetmelikler yoluyla kaldırılmasının hukuka aykırı bir durum olduğunun altını çizen Kahveci, “Tasarruf, israftan kaçınmak anlamına gelmektedir. Halbu ki, emeğin ve alın terinin karşılığı, çalışanın, dar ve sabit gelirlilerin hakları, israf değildir. Türkiye Kamu-Sen, açıkladığımız gerekçelere bağlı olarak tasarruf tedbirlerine ilişkin olarak çıkarılan Cumhurbaşkanlığı Genelgesinin hukuka uygun olmayan hükümlerinin iptali için en kısa sürede yargı yoluna başvuracaktır” dedi.